Днес е Световен ден на болните от хемофилия

На днешния ден светът отбелязва Международния ден на болните от хемофилия. През изминалата година засегнатите от тази болест у нас са 700, от които 120 са деца.

Днес е Световен ден на болните от хемофилия

Едни от целите на световния ден са да се засили информираността за състоянието на хемофилиците, подобряването на живота на самите болни и по-лесния им достъп до медицински услуги, психологическа помощ и др.



Хемофилията е генетично заболяване, при което кръвта не се съсирва в нормалния интервал , съсирекът е нетраен или кръвта изобщо не се съсирва. От хемофилия страдат всеки 1 на 10 000 мъже в света. Жените са само преносители, заради двете си Х хромозоми, но мъжетес една Х и една Y развиват болестта. Ако мъж развие болестта, синовете му няма да я имат, но дъщерите ще бъдат носители.

Хемофилията не може да бъде излекувана, но трябва да има широка гласност, защото при незнание от страна на лекарите може да доведе до фатален край. Една от основните практики  за живот с хемофилия е редовния умерен спорт, чрез който костите и ставите да заздравяват и да се поддържа тонуса на кръвоносните съдове.