Истинност, доброта, търпение витаят в изложба

Красимир Масурски и Валентин Георгиев откриха изложбата „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (Истинност-Доброта-Търпение с изпълнение на мелодия на Митко Щерев във фоайето на Висше училище по мениджмънт.

Истинност, доброта, търпение витаят в изложба



Приветствие към присъстващите отправи Иво Пенчев, председател на Общински съвет Добрич. Той цитира Волтер: Аз може да не съм съгласен с твоето мнение, но бих дал и живота си, за да видя възможност твоето мнение да се чуе. „Тези картини ни дават различен поглед и настроение“, допълни той.


Изложбата  „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (Истинност-Доброта-Търпение) се създава през 2003 г. Състои се от максимални картини и китайски акварели, сътворени от разнородна група художници от цял свят, които споделят обща визия. Тази визия първоначално е формулирана от създателя на проекта – скулптора и художник Професор Куилун Джан. Идеята се поражда от собствените му преживявания, когато е бил държан като затворник на съвестта в Китай. Джан, който практикува духовната система Фалун Гонг, е накаран да преживее дълбоки страдания, когато е бил изтезаван физически и психически в лагерите за принудителен труд на Китай – китайският отговор на Съветския Гулаг. По-късно той е успял да възстанови здравето и духът си чрез практикуването на Фалун Гон – духовната система, заради която е бил преследван.


През 2004 г. Джан обединява избрани художници, чиито преживявания са сходни с неговите и такива, които споделят неговата кауза. Те всички чувстват вътрешната необходимост да подкрепят с изобразителното си изкуство хората в Китай. 


Истинността, Добротата и Състраданието са универсални принцип. Тези принципи са крайъгълният камък на човешкия морал и основа на мира и свободата, те надхвърлят ограниченията на време у пространство, култура, религия и политика. 


Техниката и стилът на картините са предимно класически. Художниците прилагат традиционните техники на масления живопис, някога използвани от старите майстори.