В Балчик драстично са намалели загубите на вода след реализацията на проекта за воден цикъл

Информацията, която имам за Балчик е, че драстично са намалели загубите на вода след реализацията на проекта за воден цикъл.

В Балчик драстично са намалели загубите на вода след реализацията на проекта за воден цикъл

Това съобщи за Добрич онлайн ръководителят на Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – Фаза 1, инж. Живко Неделев. Той обясни, че водоснабдяването на Белия град е от една помпена станция „Кулака“. Преди водния проект там са работили две помпи, които тласкали по 60 литра вода в секунда, общо 120 литра. Сега едната помпа е изцяло изключена и това показва, че има доста голям ефект от водния проект, 50 процента със сигурност, посочи инж. Неделев. 



Новата ВиК мрежа, която се изгражда в Добрич по водния проект, трябва да бъде изцяло изработена и завършена, за може да се включи в експлоатация. На този етап няма такива завършени участъци с изключение на една-две улици, които инцидентно се е наложило да бъдат включвани. Това каза ръководителят на проекта по повод недоволство на граждани, че водата в Добрич се спира, защото се пуска по новоположените по проекта за воден цикъл тръби. 

Мрежата трябва да бъде като цяло изработена, изпитана, да бъдат направени хидравлични проби, дезинфекция, промиване на новите водопроводи. Ще бъдат взети проби от лицензирани лаборатории – в случая Регионалната здравна инспекция в Добрич.  Новите водопроводи няма да бъдат включени към съществуващата мрежа докато РЗИ не излезе с протокол, че водата е годна за пиене, категоричен бе инженерът. „Т. е. в момента водоснабдяването 100 процента е от съществуващата мрежа и така ще бъде докато се предаде целият обект и се сключи т. нар. Акт 15, с който той се предава на възложителя“, обясни ръководителят на проекта. Той очаква това да се случи през лятото на 2019 година. 

На въпрос има ли забавяне на дейностите заради продължилата по-дълго зима инж. Неделев сподели, че има мобилизация от страна на изпълнителите и постигнат значителен прогрес от тяхна страна. За момента дейностите се движели в границите на линейните графици, които са представили като работни програми. По-голяма яснота щяло да има към края на април, когато ще бъдат обработени данните и се направят съответните доклади от консултантската фирма.

Гражданите ежедневно са уведомявани кои улици се затварят, защото по тях ще се работи по проекта, и има разбиране от тяхна страна, сподели инж. Неделев. По думите му има и много жалби, които се разглеждат и се вземат мерки за своевременно отстраняване на проблемите.