Животновъди от цялата страна черпят американски опит в геномната селекция на семинар в Добрич

При огромен интерес днес в Добрич в хотел „Изида“ се провежда работен семинар на тема „Иновации в генетиката, ефективно хранене и успешно управление на млечната ферма“. Участие вземат животновъди от цялата страна.

Животновъди от цялата страна черпят американски опит в геномната селекция на семинар в Добрич

Форумът се организира от Представителството на Американския департамент по земеделие за България; Националната асоциация на развъдчиците в животновъдството на САЩ и Американската соева асоцияция, заедно с Асоциацията на вносителите на генетичен материал в България и Националния център за професионално обучение към Тракийски университет.




„Последни иновации в генетиката и развъдната работа в млечното говедовъдство в САЩ“ бе темата на презентация, направена от Джей Уейкър – президент и изпълнителен директор на Националната асоциация на развъдчиците в животновъдството в САЩ. При представяне на млечната индустрия в Щатите той сподели, че в страната има повече от 9 милиона млечни крави. От тях 93 процента са от породата Холщайн и намаляват за сметка на Жерсей /5 процента/, които се увеличават. Уейкър посочи, че в днешно време децата и младите хора консумират по-малко мляко, но увеличава консумацията на млечни продукти – сирена, сладоледи и други. Млякото от кравите от порода Жерсей е с по-висока масленост и  протеини и за това тя е по-подходяща за млечната индустрия, каза американецът. Новата технология и геномната селекция увеличават степента на генетичен прогрес, посочи Джей Уейкър. По думите му геномното тестване поглежда направо в ДНК на животните и фермерът може да реши дали да задържи или да продаде новороденото животно. Председателят на американската браншова организация посочи, че когато селектират биковете фермерите трябва да си зададат въпроса как ще им бъде плащано млякото – на общото количество в литри, ще им се налагат ли санкции за количество, ще има ли бонуси за по-високи проценти съдържание на определени показатели, предвижда ли се премия за качество.   


Лекция „Нови тенденции в храненето в млечното говедовъдство в САЩ“ изнесе Скот Йенсен от Университета в Айдахо. Темата на презентацията на д-р Яни Кихая – регионален представител за Централна и източна Европа на Американската соева асоциация, бе „Хранителни/ хуражни рецепти със соя и соеви продукти за преживни животни за подобряване на производството на мляко“. За „Управление на млечното стадо във фермата – развъдна работа, репродукция, най-важното в цялостното успешно управление на фермата“ говориха Джей Уйкър и Скот Йенсен. Участниците в семинара посетиха семейна млечна ферма в областта.

Утре форумът продължава с работна кръгла маса и дискусия с представители на Министерството на земеделието и храните.