Днес е Световният ден за защита на лабораторните животни

Световният ден за защита на лабораторните животни се отбелязва от 1979 година насам, по инициатива на Международната асоциация срещу болезнените експерименти с животни.

Днес е Световният ден за защита на лабораторните животни

Милиони животни умират по време на болезнени тестове, които целят да докажат „безопасността“ на козметични продукти и почистващи препарати всяка година.


 От грима и сапуните, през препаратите за почистване  до лекарствата и ваксините, хиляди продукти биват тествани върху зайци, мишки, морски свинчета, кучета и други животни, въпреки факта, че от резултатите няма никакви полза. 

Провеждането на експерименти върху жив организъм (вивисекция) е най-добре развитата форма на организирана, официално призната жестокост към  животните. Тя обаче се подкрепя от най-доходоносните индустрии и мултинационлни корпорации. Вероятно, ако се забрани вивисекцията, ще изчезнат и други форми на жестокост към животните, смятат природозащитниците. Изследвания разкриват, че само 5% до 25% от резултатите от опитите с животни са приложими при лечението на хора. Повече от 85% от данните получени от тестове върху животни се изхвърлят, защото не могат да послужат на никого . Според защитниците на животните няма учен, който да базира лечението на пациентите си на тези резултати.