Битката между книгите и смарт устройствата представя мюзикъл на талантите от гимназия "Райко Цончев"

Театралната студия към Частна английска гимназия "Райко Цончев" отбеляза Световния ден на книгата със спектакъла "Пътят към Книголандия", представен на английски език, съобщават от учебното заведение.

Битката между книгите и смарт устройствата представя мюзикъл на талантите от гимназия "Райко Цончев"

Идеята и режисурата са на учителя по английски език Драгомир Цукев. В спектакъла са включени авторски песни на Цукев и учениците му.


Мюзикълът е не само прочит на прочетеното, но и предчувствие за непрочетеното. 

Той отразява една съпричастност към нравствените решения на основния морален въпрос на нашето време: Трябва ли човек да се забавлява до забрава с цената на самия живот или да бъде свободен, мислещ, и мечтаещ за едно знаещо, четящо и смислено общество. В мюзикъла ма препратки към Оруел, Бредбъри или Йонеско, но е факт, че сценарият и художествената реализация са изключително продукт на учениците от гимназия „Райко Цончев” и талантите от студио за поп-рок певци "Сарандев".


Началната сцена ни отвежда в едно имагинерно, но възможно общество, в което царуват бездушните технологии. На хората им е забранено да четат книги, а притежанието им се преследва и наказва. Позволено им е да имат всякакви „смарт” устройства и да се забавляват безсмислено. Диалогът между Полковника (Антоан Койчев) и подчинения му пожарникар (Дилян Раев) се развива на фона на своеобразно аутодафе от горящи книги. Полковникът е доволен от свършената работа и съобщава, че е дошла нова заповед от началниците за унищожаването не само на литература, но и всички художествени произведения. Целта е хората напълно да затъпеят чрез „смарт” устройства, като им бъде внушено, че само чрез тях ще постигнат „пълното щастие”. 


Полковникът напуска сцената, а неговият подчинен е оставен сам да довърши аутодафето. Той обаче разгръща страниците на няколко оцелели книги и попада на проникновения, които провокират в него драматичен монолог за смисъла на човешкия живот. 

Решава да избяга и тръгва по дългия път към светлината. По пътя среща Добрата фея (Стефани Маринова). Между двамата започва музикално-поетичен диалог, който завършва със своеобразен цитат от знаменателната пиеса „Плешивата певица” от Йонеско. Сред морето от абсурд двамата протагонисти се намират и влюбват. Полковникът, недоволен от развитието на събитията, се опитва безуспешно да ги изкара от любовното вцепенение. Но балансът между доброто и злото е променен в полза на доброто. Той е разобличен и разбира, че в крайна сметка екзистенциалното спасение е в просветлението. И също поема по пътя към Книголандия. 


Пътуването е изпитание за запазването на книгите. Всеки, поел по пътя към Книголандия, трябва да се превърне в книга, научавайки я наизуст. Опазването на безценното богатство на книгите ще ви срещне не само с Малкия Принц (Лидия Христова), чиито най-запомнящи се думи са „Същественото е невидимо за очите“, но и с „пеещите книги“ (Антония Петрова, Елеонора Иванова, Александрина Карадалиева от студио „Сарандев“). В това не леко пътуване героите „Очакват изгрева” (песен създадена от участниците в спектакъла). Изгрев, който отпраща към новото начало на един свят без зло, насилие и отнета свобода. Свят на красота, любов и книги.