Министър Ангелкова: Предстоят срещи с контролните органи в Добрич, Варна и Бургас

Министерството на туризма се подготвя за летния туристически сезон още от началото на предишния, особено що се касае до резервации, планиране на почивки и т. н.

Министър Ангелкова: Предстоят срещи с контролните органи в Добрич, Варна и Бургас

По отношение на реалната подготовка на място, предстоят ни срещи с контролните органи, които организираме всяка година във Варна, Бургас и Добрич. Целта е да осигурим спокойна почивка на туристите и да гарантираме сигурността им.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред blitz.bg.

Тя посочи, че вече има предварителни разговори както с МВР, така и с Комисията за защита на потребителите, Агенцията по безопасност на храните и Регионалните здравни инспекции.

Министерството на туризма продължава със засилените проверки по отношение на стопанисване на плажовете. Миналата година тези проверки бяха около 400, а тази ще са повече, посочи министърът.

Ранните анализи показват ръст през това лято между 5 и 10% по отношение на чуждестранните туристи за целия летен сезон, каза Ангелкова. И допълни: Миналата година имахме ръст от 5.7%, което означава, че 5 300 000 чужди туристи са посетили страната ни през лятото на 2017 г. Тази година очакванията на Министерството на туризма са тенденцията да се запази.

Аз не пуша и съм против тютюнопушенето в заведенията за хранене, каза министърът по повод предложението на вицепремиера Симеонов забраната да отпадне.

„В цяла Европа има решение, с което се забранява тютюнопушенето в местата за обществено хранене и е редно така да остане, защото на първо място касае здравето на хората. Мисля, че тази забрана няма да се отрази негативно на туризма”, смята Николина Ангелкова.

Снимка: blitz.bg