Книга с дължина 55 метра изработиха деца от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Над 200 ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич създадоха най-дългата книга на училището „Влак - приказен чудак“.

Книга с дължина 55 метра изработиха деца от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Тя съдържа 250 страници и е дълга цели 55 метра. Днес книгата бе представена в двора на училището от 120 ученици от 1 до 6 клас.




С най-дългата книга отбелязахме края на Маратона на четенето, който се проведе в нашето училище по повод 23 април – Световния ден на книгата и авторското право, и бе дадено началото на тържествата за патронния празник на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, сподели библиотекарят в учебното заведение Нели Георгиева. 


Тя разказа, че през пролетната ваканция на учениците била поставена задача да изберат любимо литературно произведение и да препишат на лист откъс от него, а тези, които умеят, да направят и илюстрация. След ваканцията децата започнали да носят в библиотека своите творби. Нели Георгиева свързала всички и листи и така дошло името на книгата „Влак – приказен чудак“. „Влак, защото всяко едно листче е вагонче, приказен, защото на страниците на нашата най-дълга книга се появяват приказни герои - Пипи Дългото Чорапче, Карлсон, който живее на покрива, Лили Чудото, Пинокио, Лукчо“, обясни библиотекарят. 


Освен любимите приказни герои на рисунките на децата присъстват годишните сезони, слънцето. Книгата завършва с текстчета, преписани от първокласници на специални листи, на които са ликовете на братята Кирил и Методий.


Нели Георгиева благодари на всички деца, участвали в направата на най-дългата книга на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, на всички учители, съдействали за организацията и на ръководството и директора Тодор Георгиев, които харесали и подкрепили идеята.