Какво време ни очаква през май

„Има голяма вероятност настоящият месец да завърши като един от най-топлите априлски месеци откакто се водят метеорологични наблюдения.“

Какво време ни очаква през май

Това казва пред nova.bg климатологът Георги Рачев. Дъждът през април на много места е под месечната норма. Рачев посочи  Югоизточна България – от Пловдив, през Хасково и Сливен, като места, на които не е валял дъжд. По думите му това е огромен проблем, защото в първите 10-15 см от почвения слой, в който се садят пролетниците, вода няма. Това е проблем за посевите, казва  климатологът.



На 1 май очакваме температури 25-26 градуса. През следващия месец се очертава топло време, нормално, типично за сезона. Рачев посочи, че попринцип май е един от месеците с най-много дъжд за почти три-четвърти от територията на България. За източните части на страната прогноза обаче сочи по-сухо време от нормалното за месеца. Разбира се, прогнозата предстои да се актуализира.

Според изчисленията лятото се очертава да бъде хубаво и слънчево, дори горещо. Специалистът допълни, че има предпоставки за по-топло лято от нормалното.