Честваме 174 години от рождението на Левски

174-мата годишнина от рождението на Дякона ще бъде отбелязана с редица събития в страната. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествена света литургия, а еврокомисар Кристалина Георгиева ще се включи в честранията на град Карлово.

Честваме 174 години от рождението на Левски

Отбелязваме 174 години от рождението на Васил Левски. По този повод от 11.00 часа в Борисовата градина в София, пред бюст-паметника на Апостола на свободата, ще се проведе официална церемония. В програмата на честването са включени текстове за Левски, изпълнени от актрисата Василка Сугарева, както и възрожденски и патриотични песни в изпълнение на Николай Любенов. Участие ще вземе Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. В Карлово в храм „Св. Николай” от 09.00 часа

ще бъде отслужена тържествена света литургия от Пловдивския митрополит Николай.

В Пловдив от 11.00 ч. пред паметника на Васил Левски в подножието на Хълма на Освободителите слово ще произнесе заместник-кметът на Пловдив Александър Долев.

 

От 11.00 ч литийно шествие ще премине по ул. „Александър Стамболийски” и ул. „Гурко“. На площад „20 юли“ в 11.30 часа ще бъдат посрещнати участниците в националния тристически поход “По стъпките на Васил Левски”. Ще бъде отслужен молебен за здраве и ще се състои празничен ритуал по издигане знамето на Карлово.

 

Еврокомисар Кристалина Георгиева ще вземе участие в тържествата на Карлово.

 

Тя ще присъства на тържественото изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей „Васил Левски” в града от 21:00 ч. В 21:30 ч. ще започне и тържественият митинг по случай рождението на Апостола, който ще включва полагане на венци и цветя и празнични фойерверки.

 

Регионалният исторически музей и ВМРО-Русе ще почетат паметта на Дякона по нетрадиционен начин. От 10 ч. на Площада русенци ще имат възможност да напишат своето мнение, отношение и чувства към делото и личносттана Апостола на специална дъска. В последствие словата на русенци за Васил Левски ще бъдат публикувани на интернет страниците на Историческия музей и на ВМРО. 174 стръка цветя ще бъдат раздадени на русенци в чест на годишнината, които могат да бъдат поднесени пред Паметника на свободата.

 

Община Стара Загора организира тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. От 9.00 до 17.00 ч. ще бъде отворен за посещение Хилендарския метохов двор на Катедрален храм „Свети Димитър“, който се намира в непосредствена близост до паметника В Бургас честванията ще започнат от 10.00 часа в сградата на Военния клуб в града на ул. „Христо Ботев” № 48, където ще се проведе тържествено събрание по повод годишнината на идеолога на българската национална революция.