ЕК налага пълна забрана на 3 неоникотиноида

Eвропейската комисия взе решение да наложи пълна забрана на 3 неоникотиноида. След вчерашното заседание, държавите-членки успяха да простинат необходимото мнозинство.

ЕК налага пълна забрана на 3 неоникотиноида

18 държави-членки, включително Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство, одобриха предложението на Комисията за по-нататъшно ограничаване на употребата на три активни вещества, използвани в пестициди (имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам). Страните, които гласуваха против, бяха Унгария, Румъния, Дания и Чехия, пише euractiv.com. България се въздържа.


Предложението на Комисията се основава на научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), която наскоро отново потвърди, че неоникотиноидите представляват риск за пчелите.

„Всички употреби на открито ще бъдат забранени, а въпросните неоникотиноиди ще бъдат разрешени само в постоянни оранжерии, където няма пчели“, коментираха от Комисията, добавяйки, че новите ограничения ще станат приложими до края на годината.

В интервю за euractiv, комисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че процесът по случаите на глифозата и на неоникотиноидите показват, че Комисията е взела „последователни решения“, базирани на науката.

„Здравето на пчелите остава от първостепенно значение за мен, тъй като засяга биоразнообразието, производството на храни и околната среда“, подчерта комисарят Андрюкайтис.