За деца болни от диабет, започва работа "Лайънс клуб"

Под мотото „Деветнадесет години ние служим“ "Лайънс клуб Добрич" отпразнува своя 19-и рожден ден в комплекс Албена в присъствието на 240 Лайънс приятели.

За деца болни от диабет, започва работа "Лайънс клуб"

Гости на грандиозното събитието бяха дистрикт - управителят на Лайънс Дистрикт 130 България Васил Клявков, втори вицедистрикт - управител Иван Байков, секретарят на Дистрикт 130 Дорина Дечева, народният представител Йордан Апостолов, заместник областният управител на област Добрич Красимир Николов, кметът на Община Добричка Тошко Петков, секретарят на община Добричка Соня Георгиева, общински съветници от Община Добрич и Добричка, членове от Лайьнс клубовете от Варна, Варна - Академика, Габрово, Бургас, Панагюрище, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Силистра, членове на Ротари клубовете Добрич, Балчик и Каварна, както и много Лайънс приятели . 


Водени от желанието да станат съпричастни с каузата да се осигурят повече средства за осъществяването на трите приоритетни програми, по които работи клуба бяха събрани  20 186,00 лв.

Най-новата инициатива на "ЛК Добрич" е осъществяване на „Проект за превенция на зрителните усложнения при деца и юноши с инсулинозависим диабет". 

За целта на проекта "ЛК Добрич" закупи професионални устройства за краткотрайно периодично приложение - глюкомери, представляващи пластмасов чип съдържащ сензор, поставен в подкожното пространство. Тези глюкомери правят измервания на всеки 5 минути, или 288 броя за денонощие и предават данните на други приемни устройства, или инсулинова помпа. Сензорите се сменят на няколко дни, най-често 5, а данните се прехвърлят на компютър и се обработват с помощта на специализирана програма. В резултат на данните, събрани по този начин се изготвя план за диабетните грижи така, че зрителните и другите видове усложнения да бъдат максимално отдалечени във времето и дори да бъдат избегнати. 

Верни на идеята за подпомагане на хората, "Лайнс клуб", предостави дарение на Никола Димов за лечение на роговицата на дясното му око, което е пострадало при инцидент. 

Клубът подпомогна и две деца от града – Добромир Ангелов и Йоан Димитров за участието им в математическо състезание в Куала Лумпур, Малайзия. 

С делата си „Лайънс - клуб Добрич” гр. Добрич заема достойно място в обществения живот на града и се ползва с нужното уважение и подкрепа.