Днес е Международният ден на самоеда

Преди около 7 години един белгиец, който много обичал своите две кучета - порода самоед, решил да предложи 1 май за Международен ден на породата в социалните мрежи.

Днес е Международният ден на самоеда

Идеята му веднага набрала популярност и била подкрепена от стотици собственици на пухкавите, бели домашни любимци по целия свят.



Самоед е порода кучета, принадлежащи към типа шпиц. Техният произход датира от преди 3000 години, от земите на днешен Сибир, по-точно Урало-Ненецката област. Били открити и внесени в Англия от Ърнест Скот и използвани в много полярни експедиции от Роалд Амундсен, Фритьоф Нансен, дук Абруци Луиджи Савойски и други.

Самоедът е типично впрегатно куче, с мощен гръб и лапи, издръжливо на големи преходи. В миналото са ги използвали като впрегатни кучета, както и за лов и охрана на стадата. Притежават спокоен темперамент, включващ липса на агресивност и позитивно настроение. Цветът им е бял, а козината гъста. Интересен факт за породата е, че козината има уникалното свойство да се „самопочиства“ и да запазва белия си цвят.  

Мъжките обикновено тежат между 23-30 кг при височина 60-70 cm, докато женските са приблизително 20-26 кг при височина 50-60 cm. Очите им обикновено са тъмно кафяви, с бадемовидна форма. Син, светлокафяв или жълт цвят се смятат за сериозен породен недостатък. Ушите са малки, заоблени, покрити с козина, и с триъгълна форма. 

Първият стандарт на породата е приет в Англия през 1909. По-късно той претърпява леки изменения.