Балната нощ на абитуриентите в Тервел – подарък от Общината за поредна година

Днес, на Гергьовден, за 7-а поредна година ще бъде отбелязан Денят на Тервел – 6 май. Кметът на Общината инж. Живко Георгиев бе любезен да разкаже за читателите на Добрич онлайн кои са проявите, които ще зарадват тервелчани и гостите на града, за предстоящото в рамките на Празниците на културата, за вълненията около абитуриентските балове, за ремонтните дейности, които ще бъдат извършени през летните месеци.

Балната нощ на абитуриентите в Тервел – подарък от Общината за поредна година

- Г-н Георгиев, каква празнична програма ще зарадва жителите и гостите на Тервел по повод Деня на града - 6 май?

- Надявам се на хубав Гергьовден. Започваме рано, с празнична литургия, отслужена от Доростолския митрополит Амвросий в храм „Св. Вмчк Георги Победоносец”. Следва курбан за здраве, после е традиционният общински Празник на фолклора. Веднага след него ще се състои празничен концерт на ансамбъл „Странджа”.

- Денят на Тервел е част от традиционните Празници на културата, които започнаха на 11 април. Какви прояви предстоят?

- На 8 май Школата по изобразителни и приложни изкуства при ЦПЛР „Малкият принц“ ще открие своята тематична изложба, посветена на 1300-годишнината от победната битка на хан Тервел над арабите в Константинопол. Произведенията ще бъдат експонирани във фоайето на втория етаж на общинска администрация. Своята нова продукция танцова формация „Каприз“ при ЦПЛР „Малкият принц“ ще ни представи на 9 май. 16 май е денят, в който Тони Димитрова ще ни гостува със спектакъла „Моите неизпратени писма“. На 17 и 18 май двете гимназии в Тервел ще проведат последния учебен час и ще изпратят тържествено зрелостниците от випуск 2017/ 2018. На 24 май с празнично шествие ще отбележим Деня на българската просвета и култура. На 29 май ТПГ „Добруджанска огърлица“ и мъжката певческа група при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ ще представят своята нова сценична интерпретация на сватбените обичаи в тервелския край. 30 май е датата, на която ще бъде открита изложбата на Школата по керамика при ЦПЛР „Малкият принц“. На 31 май гост на тервелчани ще бъде Театрално-музикален център – Разград, с комедията „Любовта това съм аз“. На сцената на читалището ще видим любимите от телевизионния екран Робин Кафалиев и Латинка Петрова, участват още Таня Кожухарова, Цветана Благоева, Иван Иванов. Честта да закрие дните на културата ще има ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Д. Дончев-Доктора-1893“.




- Преди дни обявихте богата културна програма, с която ще бъде отбелязана 1300-годишнината от победата на кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол. Стана ясно, че в рамките на честванията ще бъде открита и нова зала „Кан Тервел” в реновирания Исторически музей. Какви експонати ще бъдат представени в нея?

- Фокусът на експозицията ще бъдат фигура на Кан Тервел на кон и холограма. Ще има и други музейни експонати, които сме събирали през годините или по които работим в момента. Нека да оставим и елемент на изненада, за да допринесем за пораждане на емоция у гостите си.

- Предстоят абитуриентските балове. Колко зрелостници ще бъдат изпратени в СУ „Йордан Йовков” и ПГТО „Дочо Михайлов”? По традиция тази година Община Тервел ще ги зарадва ли с безплатна бална нощ?

- Зрелостниците в СУ „Йордан Йовков“ са 26, а в професионалната гимназия „Дочо Михайлов” – 51. На тържествата за изпращане на двата випуска Община Тервел ще връчи награди за абитуриентите с най-висок успех през гимназиалния етап на обучение, изявени участници в школите по изкуства, в спорта, във вокалните формации и танцови школи. Разбира се, кулминацията на празника е абитуриентският бал. И тази година вечерята на младите хора, както и забавната програма, ще бъдат осигурени от Общината.

- Какви ремонтни дейности предстоят на територията на община Тервел през летните месеци – на пътища и улици, на училища, детски градини и други институции?

- Много са и се надявам да се справим, защото времето лети. Ще бъдат извършени ремонти на два площада, музей, 2 километра транзитен водопровод, Обреден дом в гробищен парк, 13 улици, нова църква, довършване на джамия. Ще бъдат направени и множество ремонти на сгради по селата, сред които едно училище в с. Коларци, което санираме, кметства, джамия, клуб на пенсионера, читалище, здравна служба, обзавеждания на клубове. Ще има и текущи ремонти на детски градини и много други по-малки обекти – чешми, огради.

- И тази година общинска ваканционна програма „Наше лято” ще радва децата и малките гости на Тервел. Кои са новите моменти в нея?

- Програма „Наше лято“ ще се проведе за 15-и път през тази година. Формулата „да се учим докато играем“ се наложи като изключително успешна. Безспорен е фактът, че заниманията с пряко участие на децата, в които те не са наблюдатели, а активни участници, са много привлекателни и в повечето случаи носят по-трайни знания и умения. За да бъде лятото още по-забавно, наред с утвърдените вече прояви, ще се организират и нови занимания - изработване на плашила, което бе любимо детско забавление в миналото, динен фестивал. Гост на програмата ще бъде мини цирков спектакъл „Барбароните“, в който децата отново ще бъдат преки участници. 

 

- Предстои Археологическо лято 2018 в община Тервел. Ще продължат ли разкопките на крепостта Палматис край село Оногур? Осигурено ли е финансирането и от къде ще е то?

- Ще има продължение на разкопките на базиликата. Финансирането е от Община Тервел и е в размер на 20 000 лв.

- Какво е Вашето пожелание към жителите и гостите на града по повод 6 май – ден на Тервел?

- Да са здрави, да не спират да мислят какво могат да направят, за да се подобряват нещата около тях – както в личен план – в дома, в семейството, така и в обществения живот – за децата, за нуждаещите се от помощ, за чистотата, за реда. Живеем върху една земя, дишаме един въздух, децата ни играят заедно. Няма какво да ни дели, а всичко общо трябва да ни обединява.