Робоигра донесе безапелационна победа на екип от добрички ученици на състезание в Русе

Екипът BrokenBricks, състоящ се от пет ученици от 8 клас в ЕГ „Гео Милев” и двама от 9 клас на ЧПГТП „Райко Цончев”, стана безапелационен победител в робоиграта за дивизия 2 на първото Регионално състезание по роботика в Русе, съобщи преподавателят по Информатика и ИТ в езикова гимназия Мария Кирилова.

Робоигра донесе безапелационна победа на екип от добрички ученици на състезание в Русе

В надпреварата взеха участие ученици от Варна, Шумен Добрич, Силистра, Велико Търново, Плевен и Русе. Състезанието бе в четири компонента – екип, рободизайн, робоигра и проект.

Робоиграта е най-атрактивната надпревара, която единствена се наблюдава от всички участници и има места при награждаването, сподели Кирилова. Тя представлява изпълняване /пускания/ на мисии по избор на екипа за максимум две минути на специални платна. „Добричкият отбор достигна до победата след три пускания, при което достигна до 190 точки - най-висок резултат за дивизията, след което се яви на финали – две пускания с други два най-добри отбора. При всяко следващо пускане рекордът се подобряваше, като стигна недостижимите от другите в дивизията 245 това. Това беше много напрегнат и вълнуващ момент за екипа ни. Основна заслуга за този резултат имат осмокласниците Цветан и Самуил от ЕГ „Гео Милев”, разказа преподавателят в гимназията.

Подготовката за състезанието се осъществи в ЕГ „Гео Милев” за втора поредна година след спечелен конкурс за робот.

Състезанията се организират и спонсорират от SAPLab. Получихме и втори робот – дарение от бивша ученичка, сподели Мария Кирилова. Миналогодишният екип на ЕГ „Гео Милев” бе допуснат до национален фестивал, където спечели награда за екип и проект. В национален мащаб екипите стават все повече и съответно конкуренцията все по-голяма.

От Добрич тази година в състезанието имаше още един отбор – от СУ „Л. Каравелов“. Двата екипа пътувахме, изживяхме вълнуващ ден и се забавлявахме заедно, изпълнихме мисията на надпреварата – да създаваме приятелства, да се учим да изследваме, конструираме и програмираме. Това е най-голямата награда за всички участници, коментира Мария Кирилова.