Народни представители се върнаха отново в училище

В навечерието на Деня на Европа народните представители Станислава Стоянова и Даниела Димитрова се срещнаха с ученици от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“, на която те също са възпитаници.

Народни представители се върнаха отново в училище

Срещата под наслов „Отново на училище“ бе организирана от младшите европейски посланици при ФСГ „В. Левски“. По тяхна покана около 80 единайсетокласници от гимназията се включиха в срещата-разговор, която се проведе в залата на Дом-паметник „Йордан Йовков“. Основните теми на разговора бяха „Българското образование, като част от европейското и възможностите за реализация на младите хора“ и „Фалшивите новини“. 



Станислава Стоянова е родом от Добрич, завършила е ФСГ през 2004 г. Към момента тя е главен асистент д-р в Стопанска академия – Свищов, народен представител от Великотърновския избирателен район, член е на парламентарните комисии по образование и наука, по земеделие и храни. Сподели, че покана за срещата е получила от своя бивш класен ръководител Гинка Монева – старши посланик по проект „Училище – посланик на ЕП“, по който гимназията работи.

„Младите хора трябва да се развиват като активна част на гражданското общество. Най-лошото, което могат да направят, е да бездействат и да бъдат безотговорни. Защото, това не рефлектира само върху тяхното собствено развитие, а и върху развитието на града им. Защото младите хора не са бъдещето, а настоящето“, посочи пред учениците Станислава Стоянова. 

Сподели, че е решила да се занимава с политика, за да може да работи за създаване на политики за развитието на младите хора в страната. „Това са преди всичко политики, свързани със сферата на образованието, което е основен приоритет на правителството, както и със социалната политика“, подчерта народният представител. 

С учениците тя коментира още заложените реформи в средното и висше образование, работата на европейските институции в контекста на председателството на България на Съвета на ЕС. 

„За първите три месеца от председателството България се доказа като достоен, стабилен, отговорен и доверен партньор на ЕС, който успява да балансира сериозни и трудни дебати. Проведени са повече от 1000 срещи в София, в които са участвали 10 000 представители на ЕС. На тях са обсъждани теми в областта на търговията, образованието, заетостта, инфраструктурата, екологията и много други“, сподели с учениците Станислава Стоянова. Тя запозна учениците с работата си в Народното събрание, участието в парламентарните комисии и заетостта на депутатите в регионите, както и обратната връзка, която те се стараят да поддържат със своите избиратели и с местната власт. 

„Младите хора са социалния капитал, най-важния ресурс за развитието на страната ни. Именно в тази насока политиките, свързани с тяхното образование и квалификация гарантират икономическото и социално развитие на страната в бъдеще, защото образованите, квалифицираните и можещи млади хора са гарант за развитието на страната ни в бъдеще“, сподели Станислава Стоянова. 

Тя подчерта, че максимата, позната от недалечното минало „Учи, мама, за да не работиш!“, вече не е актуална. Днес на дневен ред е „Учи, мама, за да работиш!“. Защото, важно е младите хора, освен теоретични знания, да придобиват и практически умения. „Затова много залагаме на политиките, свързани със стажовете и практиките, както в бизнеса, така и в публичния сектор. Това е начина, по който става най-плавният преход между ученическата скамейка и реалната професионална среда“, каза още Станислава Стоянова.

Народният представител Даниела Димитрова е учила в тогавашния Техникум по икономика от 1983 до 1985 г. Тя запозна младите хора с изискванията на новия Регламент на ЕС за защита на личните данни, който влиза в сила от 25 май. Тя ги призова да внимават, когато предоставят своите лични данни, особено в социалните мрежи. 

На срещата присъства и заместник-областният управител Красимир Николов.