Отбелязваме Деня на победата

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.

Отбелязваме Деня на победата

Този ден се отбелязва всяка година на 9 май, установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г.



Денят на Победата е вторият по значимост празник в СССР след деня на Октомврийската революция. Всяка година на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. След разпадането на Съветския съюз военните паради се прекратяват, до юбилейната 50-та годишнина от Победата. През 1995 г. в Москва се провеждат два парада – на Червения площад, където маршируват пехотни части, а московското предградие „Поклонническа планина“ е организиран парад с бойни машини. 

От 1995 до 2007 на Червения площад ежегодно се провеждат военни паради, без техника. От 2008 в парадите отново започват да участват бойни машини.

У нас  9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва тържествено, като повсеместно се поднасят цветя и венци на паметниците на загинали български и съветски войници, участници в бойните групи (1941-44) на БКП и партизани, организират се и други тържествени мероприятия. От 2005 г. празнуващите 9 май носят по руски образец символични георгиевски ленти.