Евродепутатът Илхан Кючюк се срещна с ученици в Деня на отворените врати в Окръжния съд

Среща с евродепутата от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк се проведе в Деня на отворените врати в Окръжен съд - Добрич.

Евродепутатът Илхан Кючюк се срещна с ученици в Деня на отворените врати в Окръжния съд

Интерес към възможността да разговарят с него проявиха ученици от десетите и единадесетите класове на двете учебни заведения – СУ “Димитър Талев“ и СУ “П. Р. Славейков“, с които съдът работи по образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Евродепутатът запозна младите хора с работата на Европейския парламент, със законодателния процес в ЕС и акцентира върху възможността гражданите на Съюза да внасят петиции до ЕП и да участват пряко в разработването на законодателството чрез Европейската гражданска инициатива.

В разговора с младежите се включи и председателят на Окръжния съд съдия Галатея Ханджиева, която обясни как се осъществява съдебното сътрудничество между страните-членки. С примери от съдебната практика съдия Ханджиева илюстрира как националните съдилища си сътрудничат по граждански, търговски и наказателни дела, какво означава Европейска заповед за запор на банкови сметки, Европейска заповед за арест и как се прилага механизмът за взаимно признаване на финансови санкции.

По време на срещата Илхан Кючюк призова младежите да се трудят, да бъдат активни и информирани, да търсят своята реализация, както в страната, така и в ЕС, „който несъмнено им дава огромни възможности“. „Колкото повече и колкото по-добре се знаят чужди езици, толкова повече възможности ще имате пред себе си“, каза още евродепутатът. Учениците се възползваха от срещата, за да разговарят и да се  снимат с българския евродепутат и с председателя на Окръжния съд.

В рамките на събитието бяха обявени и победителите в организирания от съда видео конкурс под наслов „Моята Европа е …”.  Той беше насочен към участниците в образователната програма и имаше за цел да провокира младежите да изразят чрез кратко видео, с продължителност до 3 минути, своето разбиране за обединена Европа. В Окръжния съд постъпиха общо 5 видеоклипа, в които младите автори говорят за европейските символи, за правата си като европейски граждани и определят Европа като „свобода, любов, вдъхновение, нови възможности и път към успеха“. Ученическите филми бяха оценявани от тричленно жури, което класира на първо място клипа на ученици от 10 а клас на училище „П. Р. Славейков“. Второто място беше отредено за творчески екип от 11 а клас на училище „Д. Талев“, а третото за младежи от 11 а клас на училище “П. Р. Славейков“, представили видеото „Моята Европа е България“. За победителите в конкурса бяха подготвени награди, а всички участници в образователната програма получиха удостоверения.

Окръжен съд - Добрич проведе традиционната си инициатива Ден на отворените врати на празника на Европа, за да насочи вниманието на  гражданите върху една от основните ценности на ЕС - върховенството на закона. Проявата премина под наслов „Открито за съдебната власт“. Посетителите имаха възможност да се запознаят с работата на регистратурата, деловодствата и служба „Архив“,  където беше показана книга за закрити заседания от 1941 г., а също азбучник, срочна и описна книга от 60-е и 70-е години на миналия век.