Днес е Световения ден на физическата активност

През 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея 10-ти май е обявен за Световен ден на физическата активност, с мото: “Движението – това е здраве”, съобщават от РЗИ - Добрич.

Днес е Световения ден на физическата активност

Инициативата, подкрепена от Министерството на здравеопазването цели чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес, социална изолация.


Ниската физическа активност влияе върху глобалното бреме на болестите или пряко, или в резултат на влиянието й върху други основни рискови фактори, в частност високо кръвно налягане, високо ниво на холестерол и затлъстяване. Тютюнопушенето и нездравословното хранене, наред с ниската физическа активност, също са важни по значение рискови фактори за хроничните болести.

Независимо, че ниската физическа активност не може да бъде пряка причина за влошаване на психичното здраве, известно е, че физически активният начин на живот може да намали стреса, безпокойството и симптомите на депресия сред хората, които имат подобни проблеми.

Заседналият начин на живот увеличава риска от хронични неинфекциозни болести, като сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет тип 2, остеопороза до два пъти. Рискът от развитие на рак на гърдата нараства с 30%, а за рак на дебелото черво с 40 до 50%.

Физическа активност не означава единствено упражняване на различни видове спорт. Тя включва всички видове физическа дейност – ходене пеш, домакинска работа, градинарство, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез смяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения.

Една от основните характеристики на физическата активност (освен честота и продължителност) е нейната интензивност:

* физическа активност с висока интензивност - този тип активност води „до задъхване и изпотяване”, като обмяната на веществата се повишава най-малко 6 пъти в сравнение с основната обмяна;

* физическа активност с умерена интензивност - такъв тип активност, която повишава пулса, създава усещане за загряване и предизвиква леко задъхване (напр. бързо ходене), като обмяната на веществата се повишава над 4 пъти в сравнение с основната.

Практикувана редовно, тя е най-ефективният и най-комфортен начин да бъде извличана полза за здравето;

* физическа активност с ниска интензивност е тази, при която основната обмяна на веществата се повишава два до три пъти или умерена физическа активност по-малко от 30 минути седмично;

* липса на физическа активност (обездвиженост, хиподинамия, заседнал начин на живот) представлява тип индивидуално поведение, при което извън времето за сън, индивидът прекарва по-голямата част от деня в седнало или легнало положение като извършва някои краткотрайни движения (ставане, сядане, обръщане, суетене). Хиподинамията се свързва с много нисък разход на енергия - по-малко от 1,5 повишаване на основната обмяна. Условия за обездвиженост има на работното място, в училище и у дома, при употреба на транспортни средства и през свободното време.

Укрепваща здравето физическа активност е всеки вид физическа активност, която подобрява здравето, физическия и функционалния капацитет на индивида, без това да води до излишен риск и увреждания. За да укрепва здравето, физическата активност трябва да бъде с „умерена” или „висока” интензивност. Доказано е, че редовната аеробна физическа активност (включваща всички главни мускулни групи и ускоряваща пулса) с умерена до висока интензивност има защитен ефект срещу рисковете за здравето, свързвани с хиподинамията.

Независимо каква е целта на физическата активност - намаляване на теглото, борба със стреса или за поддържане на добро здраве, физическите упражнения са добър подход. Те трябва да се превърнат в част от ежедневието на съвременния човек.

С цел опазване на общественото здраве и профилактика на социалнозначимите хронични неинфекциозни заболявания, РЗИ – Добрич целогодишно реализира разнообразни дейности за стимулиране на физическата активност на различни целеви групи. По повод на 10.05. – Световен ден на физическата активност, в детски и учебни заведения са реализирани различни здравно-образователни инициативи: беседи с децата и младите хора за ползите и влиянието на физическата активност върху нашето здраве, спортни състезания и игри, разходки на открито и др.