Магията на родопската кабагайда събра хиляди на концерт в Двореца в Балчик

На сцена на брега на морето пред "Двореца" в Балчик магията на родопската кабагайда събра над две хиляди почитатели на българския фолклор.

Магията на родопската кабагайда събра хиляди на концерт в Двореца в Балчик

В програмата бе представен автентичен родопски фолклор. Многобройната публика се наслади на гайдарската сюита, продължаваща 10 минути, с която през 2012 година 333 каба гайди поставиха рекорд на Гинес – България е първата страна в света поставила рекорд с гайди. Тридесет и тримата гайдари представиха и певчески възможности, като изпълниха родопски песни заедно със солистката на състава Кина Илчева, която е съпруга на майстора на гайди и ръководител на състава Костадин Илчев, вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство за 2016 г.



В съботния слънчев следобед прозвуча и песента "Бела съм бела юначе" - химн на Родопите и много други популярни родопски песни, които разтуптяха сърцата на публика. Голяма част от присъстващите пропътуваха стотици километри от София, Ямбол, Бургас, Ихтиман и други градове на страната, за да се насладят на тежките родопски ритми.

Екипът на Двореца в Балчик изрази съпричастност към съдбата на алпиниста Боян Петров. Концертът беше открит с призив за изпращане на положителна енергия към Вселената за завръщането в България на един смел българин.