Совалкова дантела и кене показват в Двореца Балчик

Совалкова дантела и кене показват в Двореца Балчик
По повод Европейската година на културното наследство и ДКИ КЦ „Двореца“ и „СедянкаТА“ организират изложба на дантели и шевици в галерия „Тунела“.

Ще бъдат показани стари и нови образци на избрани техники за изработване на дантели (совалкова или калоферска/брюкселска, кене, фриволите), автентични и съвременни шевици, авторски интерпретации на традиционните техники в бижута, облекла, аксесоари, декоративни произведения – икони, пейзажи и други.


СедянкаТА е неформална група за изработка на дантели, бродерии и други традиционни техники основана през 2011 г. от Бистра Писанчева, Станка Божинова и Светломира Иванова в София. Днес, жените и мъжете от СедянкаТА са обединени от споделеното вдъхновение от българското изкуство и традиции и сплотени от стремежа към съхранение и предаване на уменията за изработване на дантели, шевици, тъкани и плетени изделия.


Участници: Бистра Писанчева, Божана Далукова, Елгина Величкова, Иван Владимиров, Ирина Устинова, Йорданка Николова, Мария Браткова, Светломира Иванова, Станка Божинова, Труфка Николова, Краси Василева, Краси Николова, Надежда Тодорова, Светла Лозева, Яна Ноел.


Съпътстваща програма


ДЕМОНСТРАЦИИ – ежедневни демонстрации на изработка на дантели, шевици, мънистени гривни, плетени колани и др. на открито на територията на Двореца;


УЧЕБНИ АТЕЛИЕТА – обучителни сесии за тези, които имат интерес да усвоят някое от уменията за изработване на дантели или шевици;


АТЕЛИЕ за ДЕЦА – практическо ателие за изработка на кукли за деца на възраст от 10 до 15 години и практическо ателие за плетене на гривни за деца на възраст от 6 до 10 години;


СЕДЯНКА с майсторки и майстори от Балчик и района, на която всеки да покаже работата си, да сподели знания и умения, да поработи в приятна компания на съмишленици.


Изложбата ще бъде открита в 16 часа на 23 май в галерия "Тунела" на ДКИ КЦ "Двореца".

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+