Второкласници от СУ „Димитър Талев“ четоха сред природата

Второкласници от СУ „Димитър Талев“ четоха сред природата
В градинката пред Ритуалната зала в Добрич библиотечни специалисти от РБ „Дора Габе” заедно с учениците от II г клас на СУ „Димитър Талев” с класен ръководител Красимира Хинева проведоха поредното занимание в рамките на проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град”.

Той се реализира с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ в изпълнение на договор с Министерството на културата. 


Преди да се включат в поредното занимание малчуганите пуснаха в кашона на кампанията „Лист по лист” своите изписани тетрадки и ненужни листи. 


В градинката, която се почиства регулярно от участниците в съвместния проект, библиотекари и ученици четоха текстове за връзката на човека с природата, за нейното опазване, за опасностите, пред които е изправена нашата планета в резултат на неразумната човешка дейност и др. Децата получиха полезни съвети за пестенето на енергията, за разделното събиране на отпадъците, за намаляването им, за запазване на водните ресурси, за намаляване на вредните емисии във въздуха, за компостирането. Накрая библиотекари и деца, разделени на няколко отбора, почистиха отново градинката от фасове, изхвърлени батерии и много пластмасови отпадъци. 


След приключване на заниманието учениците се върнаха в библиотеката, където с интерес проследиха развитието на своята цветна градина, фотографираха поникналите цветя и билки и записаха резултатите. Като истински градинари те обсъдиха колко време е отнело на растенията да покълнат и се погрижиха за тях. Със закупения по проекта фотоапарат децата запечатваха всеки момент от посещението си в библиотеката и от заниманието на открито. 

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+