Абитуриенти облякоха тениски вместо официални тоалети, за да помогнат на болно дете

Абитуриентите от 12 в клас на финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ в Добрич се явиха днес на изпращането си в учебното заведение с тениски с надписи „Аз подарих усмивка“ вместо с официални тоалети.

Абитуриенти облякоха тениски вместо официални тоалети, за да помогнат на болно дете

Средствата, които спестиха от закупуването на скъпи бални рокли и костюми, зрелостниците дариха на болно дете. 



„Идеята възникна още докато бяхме в 10 клас, на кафе - разказа за Добрич онлайн Мирослав Марков. - Тогава ни се струваше, че балът е много далече, но тези две години изтекоха бързо. В инициативата се включиха всички 23 ученици и класната ни и се събраха 1 200 лева“.  

Изключително съм горда от учениците си, това е едно голямо обръщане на традициите и начина на мислене на децата, изключително благородно, сподели класният ръководител на 12 в клас Валерия Миланова. Тя разказа, че зрелостниците се запознали с подобни инициативи в сайт в интернет, но сами си поръчали тениските и решили какво да пише на тях. Сами определили и кое ще е детето, на което ще бъде помогнато. Това е 7-месечното бебе Марти от Банско. На два месеца му е поставена диагнозата остра лимфобластна левкемия и в момента е на лечение в Турция. Преминало е през химиотерапия и преливане на тробмоцитна маса. Сега му предстои преливане на костен мозък, донор ще е сестричката му. Три месеца след това ще бъде наблюдавано. Нашата кампания за набиране на средства продължава до края на май, каза Миланова. 

Много лесно пречупихме суетата и решихме да сме с тениски на изпращането, сподели Благовест Димов. Той изрази надежда  бъдещи абитуриенти да последват тяхната инициатива, защото в България има доста хора, които се нуждаят от лечение или от друга помощ. „Мисля, че 1 200 лева е добра сума, която всеки един клас може да постигне“, допълни Благовест. 

„Трепнем всички в очакване на бала, на изпращането, на матурите. Но предпочетохме преди всичко да бъдем хора. За нас не е толкова важно материалното, колкото с малкото, което можем да дадем, да зарадваме едно детенце. За нас красотата е преди всичко да бъдеш добър, а не да облечеш най-скъпите и маркови дрехи“, сподели Ванеса Иванова.