С изложба и представяне на книга Художествена галерия - Добрич ще отбележи Международния ден на музеите

С изложба и представяне на книга Художествена галерия - Добрич ще отбележи Международния ден на музеите
По случай Международния ден на музерите в Художествената галерия в Добрич ще бъде открита изложбата „Иванка Сокерова – живот в тишина“ и ще бъде представена книгата на Дона Стоянова „Праисторическа антропоморфна пластика. Проекции в българската скулптура“

Изложбата е от фонда на галерията в Добрич и представя малка пластика, релефи и колажи на художничката Иванка Сокерова /1926 – 1993/. Творбите са дарени на ХГ – Добрич през 1994 г. от изкуствоведа Димитър Грозданов. Творчеството на Иванка Сокерова е почти непознато, нейните работи рядко са допускани в изложби, не присъстват във фондовете на галериите; и са били откупувани предимно от ценители и дипломати.


…„Оказа се, че от 50-те години почти до днес, една много качествена художничка е била пренебрегвана и оставена извън „престижния“ кръг на конюнктурните безличия. Тя не получава дори частица от дължимото към творчеството й признание.“…пише през 1993 г. Свилен Стефанов, изкуствовед, във в-к „Култура“


Иванка Сокерова е родена на 30.12.1926 г. в София в семейството на заможния адвокат Игнат Сокеров. На 6 год. възраст, след ваксиниране, заболява тежко и остава с парализирана дясна ръка. Юношеството прекарва почти изцяло на легло и тогава започва активно да рисува. Проявява интерес и към философия, теория на музиката, поезия, езици. Семейството има богата библиотека с чуждестранни издания и Иванка Сокерова получава широки познания за световното изкуство. Физическото страдание придава на характера й ранна зрялост, вглъбеност и устойчивост. Завършва образованието си като частна ученичка. Интересът й е към скулптурата и на 20 години има шанс да постъпи в Художествената академия, по постановление за даровити младежи, като студентка по скулптура при проф. Марко Марков. Дипломната й работа „Балерина“, получава награда на младежки конкурс във Варшава.


Нейни близки приятели са Славка Денева, баща й Борис Денев, Лика Янко и Дора Кънчева. Заедно с тях обикаля из България и запечатва впечатленията си от Созопол или балканските села в скици, а през 70-те години пътува в Германия – при сестра си, и в Гърция. Тя ползва няколко езика и на тях пише и превежда философия, есета, текстове. Иванка Сокерова има две самостоятелни изложби - през 1968 и 1973 година, които не предизвикват почти никакъв обществен отзвук. До края на живота си художничката работи само с лява ръка и създава стотици релефи и пластики от керамика; рисунки и колажи. Тя трансформира и осъвременява принципи от египетския релеф, а скулптурите й се родеят с т.нар. келтска идолна пластика по нашите земи. В последния период от творчеството си авторката създава стил, който е нейна запазена марка - в оцветени релефи опоетизира сюжети от митологията и природата. Към средата на 80-те години здравето й се влошава и не може да моделира и рисува. Прави цветни колажи от страниците на списания и театрални афиши. Иванка Сокерова умира в бедност на 8 септември 1993 год.


Дона Стоянова е родена на 22.04.1978 в Добрич. Учи в Езикова гимназия „Гео Милев“, гр. Добрич. През 2008 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Скулптура“ , при проф. Ангел Станев. През 2012 г. получава научна степен „Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства“. Понастоящем преподава дисциплината „ Примитивизъм и изкуството на 20 век в НХА.


В книгата си „Праисторическа антропоморфна пластика. Проекции в българската скулптура“, Дона Стоянова разглежда български художници, сред които Иванка Сокерова, чието творчество е повлияно от праисторическите образци.


Тя пише: „… Художниците примитивисти възприемат наследството от далечни времена като своеобразен портал към духовното. За тях примитивите идват да припомнят истинския смисъл на думите съзидание, жизненост, изкуство – думи, които губят своето значение, превръщайки се просто в лозунги на епохата. Затова завръщането към примитивите е завръщане към изворите на творчеството.“


Книгата ще представи Красимира Димитрова.


Дона Стоянова има многобройни участия в национални и регионални изложби.


От 2016 г. е член на Съюза на българските художници


Изложби и награди:


2018 – Творчески престой в Cité Internationale des Arts, Париж


2017 – Награда на Съюза на колекционерите


2016 – Номинация за скулптура на Биенале на малките форми, Плевен


2016 – Самостоятелна изложба в галерия Art Fondation, София


2013 – Първа награда на конкурс за барелеф на учителя и общественика Йордан Парушев


2009 – Съвместна изложба със Стелиян Стоянов и Елисавета Качулева в ХГ - Добрич


2009 – Втора награда на националния младежки конкурс „Приказка за стълбата“, организиран от фондация „Кирил и Методий“


2008 – Изложба в галерия „Феста“, София


2007 – Самостоятелна изложба в галерия „Универсум“, Варна


2007 – Стипендия за рисуване и скулптура от д-р Кънев и д-р Желязков


2006 – Самостоятелна изложба в ХГ - Добрич


2006 – Стипендия за рисуване и скулптура от Лина Вацова


2004 – Първа награда на конкурса, организиран от фирма „Итонг"

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+