Осъдиха мъж, изнасилил жена да плати обезщетение от 20 000 лв.

Окръжен съд - Добрич измени присъда за изнасилване, като увеличи обезщетението за пострадалата.

Осъдиха мъж, изнасилил жена да плати обезщетение от 20 000 лв.

Окръжен съд - Добрич измени присъда за изнасилване, като увеличи присъденото в полза на пострадалата обезщетение.


На първа инстанция 38-годишният подсъдим от село Лясково е бил признат за виновен от Добричкия районен съд, че на 24 май 2017г. е изнасилил възрастна жена, като употребил за това сила. За извършеното деяние първоинстанционният съд му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и да плати на пострадалата обезщетение от 4500 лева за причинените й от деянието неимуществени вреди. 

Делото в Районния съд е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал вината си и фактите, изложени в обвинителния акт срещу него. Впоследствие постановената присъдата е обжалвана пред Окръжния съд от двете страни по делото, но само по отношение на наложеното обезщетение, като е поискано съответно намаление и увеличение на неговия размер.

След като се запознаха с материалите по наказателното производство, окръжните магистрати прецениха, че присъденото обезщетение за причинените от  деянието неимуществени вреди следва да бъде увеличено до пълния размер на първоначално предявения иск - 20 000 лева. Този размер в максимална степен би съответствал на критерия за справедливост, предвид преживените от пострадалата, вследствие на посегателството, болки и страдания, посочва в решението си съдебният състав. 

Тъй като първоинстанционната присъда не е атакувана по отношение на наложеното наказание на извършителя, Окръжният съд я остави в сила в тази й част.

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен  и  не подлежи на обжалване.