Д-р Ангел Кунчев: Очаква се добавяне на две нови ваксини

Нови ваксини и намаляване на някои от приемите на имунизациите се планират в скоро време. Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред журналисти.

Д-р Ангел Кунчев: Очаква се добавяне на две нови ваксини

„Смятаме да намалим реимунизацията на три приема за туберкулоза на единадесетгодишните деца“, сподели здравният инспектор. По негови думи има планове за намаляване приема и на пневмококовата ваксина. 



Ангел Кунчев сподели, че се очаква добавяне на две нови ваксини. Едната е срещу грип за рисковата възрастова група – над 65 години. Другата е срещу варицела, най-леката детска шарка, която в повечето случаи протича доброкачествено. „Варицелата има голямо разпространение“, каза Ангел Кунчев. Той обобщи, че миналата година са регистрирани около 25 007 случая, сред които 420 деца са хоспитализирани след усложнение. Здравният инспектор сподели, че се очаква ваксината срещу варицела да навлезе около 2020 година. Той обясни, че ваксините не се разглеждат като останалите лекарства. „Заявява се искане около година и половина по-рано, защото ваксините не се държат в наличност в склад“, каза д-р Ангел Кунчев. Здравният инспектор допълни, че имунизацията срещу варицела ще се предлага като препоръчителна, а не задължителна. „Държавата ще покрива стойността й, за да бъде достъпна и безплатна“, поясни той.