За осми път хоровият фестивал „Черноморски звуци“ ще гради мостове между култури и нации

За осма поредна година от 6 до 10 юни Балчик ще бъде домакин на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, организиран от Общината в Белия град и сдружение „Музикален свят - Балчик“, под патронажа на Министерство на културата и кмета на града Николай Ангелов.

За осми път хоровият фестивал „Черноморски звуци“ ще гради мостове между култури и нации

За седем издания повече от 4 600 любители на хоровото изкуство от 119 хорови състава, представители на 21 държави от Европа и Азия, са припознали Балчик като място за изява на своя творчески потенциал.

Фестивал, който се организира с изключителен професионализъм и вещина от сдружение „Музикален свят-Балчик“ в лицето на хористите от смесен хор „Черноморски звуци“. Иновативен, ежегодно различен форум, чиято главна цел е да гради мостове между култури и нации, да създава приятелства, но едновременно с това да провокира раждането на нови творби, издаване на сборници с хорова литература, дискусии и творчески срещи на композитори, диригенти, изпълнители.

Партньори на организаторите са народно читалище „Паисий Хилендарски-1870“, ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз десетки национални и регионални медии.

Всички концерти се излъчват онлайн, в реално време, в сайта фестивала: chernomorskizvutsi.com   

Фокусът през 2018 г. е насочен към забележителната личност в хоровото дело на България, композитора Александър Танев и конкретно - честването на 90 години от неговото рождение. В тази връзка ще бъде представена изложба „Александър Танев - дух и слово“. По време на музикалния форум ще бъдат изградени работилници, в които фестивални хорове от над 150 души ще изпълняват негови творби. Ще бъде представен сборник с непубликувани песни на Александър Танев, предвидени са концерт само с негови произведения и прожекция на филм за композитора.

Тази година във фестивала ще участват 21 хорови състава от 10 европейски държави - България, Сърбия, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна и Русия. Ще има пет хорови работилници, ръководени от проф. Златина Делирадева, Славил Димитров, Петър Крумов, Милена Добрева и д-р Валентина Георгиева.

Наградният фонд е от 2 500 евро, очаква се оспорвана битка за спечелване на Гран При - позлатената статуетка на Цветан Лазаров.

За първи път в рамките на фестивала ще се състои концерт в Добрич и ще има работилница за български народни танци.