Граждани: Интересите на „Русгеоком БГ“ не може да застрашават една четвърт от България

Днес в Административен съд - Варна се гледа жалбата на „Русгеоком БГ“ ЕАД срещу решението на РИОСВ – Варна. На делото присъства журналист на Добрич Онлайн.

Граждани: Интересите на „Русгеоком БГ“ не може да застрашават една четвърт от България

„Русгеоком БГ“ обжалва пред Административен съд - Варна решението на директора на РИОСВ – Варна, че оценката на въздействие върху околната среда е неточна и се спира процедурата по обществените обсъждания за добив на газ в Генералтошевско.



Според жалбата решението на Регионалната инспекция по околна среда и води – Варна е издадено при допуснати процесуални нарушения, които водят до невъзможност „Русгеоком БГ“ да изрази позицията си по отрицателните становища на РЗИ - Добрич, Басейнова дирекция „Дунавски регион“, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ и ВиК - Добрич. 


Съдът насрочи второто дело по обжалването на решението на РИОСВ - Варна за 18 септември от 10.00 часа в Административен съд - Варна.

По думи на Йордан Йорданов, адвокат на „Русгеоком БГ", в края на 2017 г. някой очевидно е създал страхове в местното население. „Започнаха масови подписки, всички държавни институции обръщат мнението си на 180 градуса“, допълни адвокатът. 

„Имам документи от 2010 година, до сега не са им одобрявали нищо на тема добив“, заяви Иванка Казакова, еколог. Тя сподели, че са одобрявани сондажни програми и трябва да се прави разлика между сондиране и добив.


„От „Русгеоком БГ“ нямат входящо ниво на анализи, почви и води, които да са заковани в доклада, с което да покажат, че няма опасност за околната среда“, сподели проф. д-р Маргарита Нанкова от Добруджански Земеделски институт. По нейни думи има съществени пропуски в раздела за почви. Тя допълни, че в Добруджа няма хумусно съдържание от 6,7%.

„Каквато и да е печалбата на заинтересованите лица, никой не може да си представи какво е да живееш без вода“, каза Стоянка Димова, присъстваща на делото. Тя сподели, че България ще бъде обречена на мъчително загиване на земеделието в района. По нейни думи интересите на една фирма не може да застрашават една четвърт от България. „Твърдението, че опасността е нула процента, звучи несериозно“, допълни тя. По нейни думи няма добив в света, който да е безопасен.