Изложба от захарни творения гостува в Двореца – Балчик по повод 24 май

Исторически личности, архитектура, бит и фолклорно богатство от захар за първи път са изложени в галерия “Тихото гнездо”, в Двореца в Балчик.

Изложба от захарни творения гостува в Двореца – Балчик по повод 24 май



Проектите на колаборация “Моята България” напуснаха виртуалното пространство, за да може публиката да им се полюбува отблизо.

По-голямата част от 13-те участнички в проекта упражняват професии, които не са свързани с кулинарията. Сред тях има финансист, юрист, архитект, учител, филолог, управител на агенция за недвижими имоти.


 

Всички споделят, че сладкарството им е хоби и го практикуват от 5 – 6 години. Някои от дълги години живеят извън страната, но съхраняват в себе си своите български корени. Църквата “Свети Стефан”, но в нейния захарен вариант, пристига от Истанбул специално за откриването на изложбата.

Кулинарният шедьовър на габровката Мария Озтьорк е създаден по случай реставрирането на Желязната църква. Марина Дановска е инженер-химик, представя се с две творби, едната – икона на Свети Иван Рилски. Тя не крие преклоннението си към иконописта. Най-близо до това творчество като професия е архитектурата. Мариела Иванова представя шоколадова скулптура на хан Аспарух.

 

В захарната експозиция могат да се видят още копие на книгата Под игото, образите на светите братя Кирил и Методий, на Дякона Левски. Част от сладките творения пресъздават жътва и шевици от народните носии, има и елементи от архитектурното богатство на самия Дворец в Балчик. Тортените уникати ще останат там до 11 юни.