Националния трибагреник развяват на български празници в Испания родолюбиви сънародници (+СНИМКИ)

Българския фолклор и неговата красота представят в слънчева Испания наши сънародници, обединени в асоциация „Балкански ритми”. На българските празници те се организират, облечени с народни носии развяват родния трибагреник и заедно – деца и възрастни, радват публиката с майсторски изпълнения на народни танци.




Националния трибагреник развяват на български празници в Испания родолюбиви сънародници (+СНИМКИ)



Така бе и на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Няма кътче в страната ни, където празникът да не бе отбелязан с „Върви, народе възродени”. Но той бе честван и в испанския град Фрага благодарение на родолюбивите ни сънародници.


Деца, родители и гости се събраха на площада и проведоха шествие, водено от българското знаме. Участниците носеха балони, на всеки от който бе написана по една буква от нашата азбука. В парка на Фрага се състоя концерт с много песни, стихотворения и български народни танци.





Балканска асоциация „Балкански ритми”, обединяваща българи, живеещи във Фрага, Алкараси и Лейда в Испания, е създадена на 6 януари 2017 година, споделя за Добрич онлайн Меглена Кривчева.

Българката е родом от добричкото село Паскалево, живее град Лейда в Испания от 18 години. Работи като преводач и от три години активно участва в обществения живот на българските асоциации и спомага за развитието им. България е Родината, която никога не бих заменила, допълва тя.


Кривчева разказва, че създаването на асоциация „Балкански ритми” има предистория. През септември 2016 година е сформиран танцов състав от деца и танцов клуб от възрастни – мъже и жени, „Балкански ритми - Темпо” за изучаване на български народни танци и хора. Формациите се водят от хореографа и педагог Мирослав Демиров, който е сегашен председател на асоциацията. След като за няколко месеца виждат големия интерес на децата решават да създават и балканска асоциация „Балкански ритми”, за да могат да участват с изяви в културния календар на Испания.


В „Балкански ритми – Темпо” в момента се изявяват около 100 души – 30 деца, а останалите са родители и радетели на българския фолклор. За краткото време от създаването на асоциацията имат над 10 участия. Танците, които изпълняват, са дело на хореографа Мирослав Демиров. „Децата са моторът и стимулът на асоциацията. А ние сме хората, които ги подкрепяме”, посочва Кривчева.



На хореографа Демиров е и идеята за организирането и провеждането в град Лейда на 29 септември на първи добруджански фолклорен събор „Мило ми е мамо, драго ми е татко - 2018”. Както Добрич онлайн вече съобщи, идеята е той да събере изпълнители на добруджански фолклор от цяла Европа.

Организаторите са решили – всяка година съборът ще представя красотата на различна етнографска област в България – Добруджанска, Пиринска, Родопска, Северняшка, Тракийска и Шопска. Съборите няма да са с конкурсен характер.


До сега това не е правено никъде и за това ние решихме да дадем старта, споделя Меглена Кривчева. Тези събори ще дадат възможност на певци, музиканти, танцьори, изпълнители, гости и зрители да се наслаждават и потопят в един красив и необятен свят на настроения и емоции, свят, изпълнен с древни символи и съвременни послания, красиви багри, свят магия, свят чудо, свят на българския фолклор, допълва сънародничката ни.