Пано с изрисуван български владетел краси фасадата на саниран блок в Тервел

Пано с хан Тервел краси фасадата на саниран блок в добруджанския град.

Пано с изрисуван български владетел краси фасадата на саниран блок в Тервел

Българският владетел е изобразен на кон, пред стените на Константинопол. Рисунката заема цялата площ на фасадата на блока , висока е петнадесет и половина метра, широка – десет и половина.



Художниците на паното са млади творци от столицата  - Илиян Михайлов и Иван Величков. Илиян е икономист, а Иван - зъботехник. И двамата рисуват от деца.  Работят заедно от седем години, през които са разкрасили много сгради. Блокът в Тервел е един от четирите, чиито фасади двамата художници са изрисували изцяло.

Рисуването продължи седем дни. Паното на блока бе завършено на 24 май.

Илиян и Иван вече имат планове за следващи задачи. Проявяват професионален интерес към българската шевица и започват работа по проект за изобразяване на шевици върху фасади на сгради.

Паното с изображението на хан Тервел е първата задача, която Община Тервел си постави с програмата си за честването на 1300 годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол. Следващото по ред събитие от програмата  е валидирането на юбилейна пощенска марка, което ще се случи на 15 август.