Единадесетокласници от ЧПГТП „Райко Цончев“ с първо място на състезание "Социални иновации“

Единадесетокласниците Стефани Маринова, Радослав Колчев, Станимир Василев и Полина Петрова от ЧПГТП „Райко Цончев“ се класираха на първо място в състезанието "Социални иновации“.

Единадесетокласници от ЧПГТП „Райко Цончев“ с първо място на състезание "Социални иновации“

Стефани Маринова разказа за Добрич Онлайн подробности за идеята на проекта „AntiSm“, с който спечелиха достойното място. 



„Основна задача на проекта „AntiSm“, е да прекрати зависимостта на хората към социалните мрежи“, сподели Стефани Маринова. Тя допълни, че със своите съотборници са открили статистики, които сочат, че над 22 млрд. хора са засегнати от зависимост към телефоните си. По думи на талантливата ученичка идеята е приложението да има тридесетдневни задачи, които да се изпълняват всеки един ден. „Те ще са свързани с посещаване на различни събития - театър, кино, футболни мачове и друг тип мероприятия в съответния град“, каза Стефани Маринова. Тя допълни, че идеята е всеки да получава информация за предстоящи мероприятия в цялата страна. „В приложението ще има опция да се снима баркода на билета“, сподели тя. Идеята на учениците е да се получават различен брой точки в края на тридесетдневния период. Освен това всеки, който е изтеглил приложението ще получава различни награди, като безплатни билети за театър, концерт, карти за отстъпка за кино и други. В своя проект отборът е предвидил приложението да изчислява средно по колко време потребителят прекарва в социалните мрежи. Идеята им е то да се намали. Учениците са определили време за съкращение, което е по около минута на ден за един месец. „Ще рекламираме приложението в социалните медии, за да атакуваме всички зависими“, сподели Стефани Маринова. В своя проект отборът е определил и началната сума за разработване на приложението и са обмислили каква част ще заделят за реклама. 

Отборът, разработил проекта „AntiSm“, отправя благодарности на своя ръководител Жулияна Георгиева. „Нашият ментор вярваше, че ще продължим напред“, каза Стефани Маринова. „Работихме доста, защото трябваше да реализираме идеите си“, сподели тя. По нейни думи проектът се е харесал, защото е различен, а журито смята, че е напълно осъществим.

Според единадесетокласниците много хора прекарват време в социалните мрежи и губят важни моменти от живота.