Вентилатор е подпалил влака София-Варна

Пожарът в локомотива на влака София-Варна е тръгнал от охлаждащ вентилатор под рамата на машината, съобщиха от отдел „Безопасност" в „БДЖ - Пътнически превози" ЕАД.

Вентилатор е подпалил влака София-Варна

От отдел „Безопасност" в БДЖ са категорични, че в случая не става въпрос за човешка грешка. Локомотивът пък е минал основен ремонт преди три години. Проверен е непосредствено преди да потегли към София, както изисква регламентът.

Бързият влак с номер 2615 по линията София - Варна се запали в района на село Ресен, Великотърновско. Още вчера при втория оглед на изгорелия локомотив като вероятно версия за пожара беше определено късо съединение във вентилационната система на двигателите.



Двамата полицаи - Кирил Цанев и Любомир Пенчев, участвали в организирането на евакуацията заедно с машинистите, са предложени да бъдат наградени от отдел Транспортна полиция към Главна дирекция "Криминална полиция" с писмена похвала.


Опасност е създала и контактната мрежа, която в резултат на високата температура започнала да пада.

След като локомотивът пламнал, вятърът помогнал на огъня да се разпростре и върху два от вагоните.

Пътниците от горящия влак между Ресен и Лесичери бяха извозени до Горна Оряховица и от там прехвърлени на влак за Врана.

На гара Козаревец отново се наложило влакът да спре,този път заради повреда в контактен проводник, причинена от гръмотевична буря. Аварията е отстранена след около час и половина.
След двете премеждия, пътниците са пристигнали на гара Варна в 3,30 часа в четвъртък, вместо в 21 часа в сряда.