Ден на отворените врати се проведе в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево

Ден на отворените врати се проведе днес в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево. Събитието премина премина под наслов „Заедно напред в земеделската наука и практика”.

Ден на отворените врати се проведе в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево



Целта на Деня на отворените врати е да се привлекат фермери, бизнес  партньори и учени от цялата страна , които да се обединят около идеята за подкрепа и производство и пазарната реализация на семена от висококачествени български сортове зърнено-житни култури.

Сред официалните гости бяха представители на фирма „Тарар”-  бизнес партньор на ДЗИ от  Турция, Росица Тодорова – директор на опитна станция по соята „Павликени” и Георги Георгиев  от "ОСС - Павликени".


Представителите на фирма „Тарар”  връчиха почетни плакети за реализиране на достижения  на Добруджанския земеделски институт  на територията на република Турция.  Награди получиха селекционера на сорт Северина за благодарност за съвместната работа д-р Тодор Александров , селекционера на сорта Ивета проф. Николай Ценов и проф. Валентин Байчев за сорта „Респект”. 


На участниците бяха представени над 40 сорта  зърнено-житни култури , създадени и отглеждани в опитните полета в производствените участъци на ДЗИ. 


Земеделските производители имаха възможността да разгледат на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик. 


Сред тях са сортовете обикновена пшеница от група А, отличаващи се с отлично качество на зърното - Аглика, Милена, Лазарка, Мерилин, Галатея и Пчелина; от група Б - Божана, Стояна, Рада, Кристи, Карина, Корона, Косара, Горица, Ками, Калина, Катаржина, Енола, Сладуна, Киара и Драгана;  твърда пшеница Малена, Северина, Мирела, Мелина, и Мирабел;  тритикале - Добруджанец, Колорит, Благовест, Респект, Дони-52, Борислав и Атила; ечемик Тангра и Ахат. 

В програмата бе предвидена и дискусия по проблемите на съвременното земеделие и делови контакти.