ДЗИ подготвя проект за изграждане на Регионален научен център

Държавния земеделски институт в Генерал Тошево подготвя проект за изграждане на Регионален научен център. Това съобщи пред журналисти днес директорът на института доц. д-р инж. Илия Илиев.

ДЗИ подготвя проект за изграждане на Регионален научен център

По негови думи  от почти година тече подготовката на документацията за участие по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” , по направление за изграждане на Научен  център.  „Искахме  да изградим Регионален научен център, средствата по програмата щяха да ни помогнат на 80 % да реновираме базата си, да закупим апаратура и в някаква степен и да подобрим  възнагражденията на научните работници, но за съжаление от известно време средствата са пренасочени към ОП „Иновации и конкурентоспособност”., заяви доц. д-р. инж. Илия Илиев



До края на месеца се очаква да се вземе решение  за бъдещето на изграждането на Регионалния научен център , добави още той.

Зам.-директорът на института проф. д-р Генчо Милев  допълни, че крайният срок за подаване на документи е септември месец, тази година. Общата сума за безвъзмездна финансова помощ е от 3 до 7 млн. лв., от които 4 млн. лв. са предвидени  за реновиране на 6 обекта на територията на института и 2 млн. лв.  за модернизиране и подобряване на нужната инфраструктура- лаборатории, апаратура , също така курсове и  семинари за повишаване на квалификацията на научните кадри и за закупуване на консумативи.