Проф. д-р Иван Киряков: Проблемът на зърнопроизводителите в Добруджа е, че просто карат с мръсна газ, когато минават покрай института в Генерал Тошево

Това каза днес проф. д-р Иван Киряков във връзка със зачестилите сигнали от земеделските производители, че пшеницата гори от „Кафява ръжда”. По негови думи болестта е засегнала около 50% от посевите в Област Добрич и това може да доведе до намаляване на добивите. Според него това е в резултат от безпредметното и ненавременно третиране.

Проф. д-р Иван Киряков: Проблемът на зърнопроизводителите в Добруджа е, че просто карат с мръсна газ, когато минават покрай института в Генерал Тошево

„Състоянието на посевите зависи от това до каква степен земеделските производители са свършили тяхната работа”, заяви проф. д-р Иван Кирякова. Според него зърнопроизводителите прекалено много третират посевите  с фунгициди, като 90% от това третиране е безпредметно и ненавременно. 



„Земеделските производители познават много добре кафявата ръжда, но те имат един малък проблем. Проблемът на зърнопроизводителите в Добруджа е, че просто карат с мръсна газ, когато минават покрай института в Генерал Тошево. Те не можаха  да проумеят, че има църква, която не уважават.”, заяви той.  Според него ако земеделските производители се бяха консултирали с института кога да пръскат, нямаше да имат проблеми с болестта.

Той спорели, че въпреки сушата и болестите по растенията е възможно добивите  да се доближат до миналогодишните. Проф. д-р Иван Киряков изрази надеждата си хубаво направените посеви да достигнат едни добри добиви в рамките на максималния потенциал на сортовете. 

„За българската селекция мога да твърдя , че  при една добра агротехника  е напълно нормално да  бъдат получени до 600, 700 кг. и то с  много добро качество”, допълни той.