Детето с увреждане на емигриралата в Холандия добричлийка Красимира Обретенова вече ходи на училище

16-годишната Пасионария, чиято майка Красимира Обретенова от Добрич емигрира в Холандия, за да й осигури нормален живот, вече ходи на училище.

Детето с увреждане на емигриралата в Холандия добричлийка Красимира Обретенова вече ходи на училище

Момичето е с множество увреждания след прекаран менингит като бебе. 



Преди около месец Красимира Обретенова за първи път не се включи в национален, шести поред, протест на родители на деца с увреждания. Вместо това тя си стегна куфарите и емигрира в Холандия. "Тя изостави мен и детето ми, аз изоставям нея", заяви за държавата тогава майката на Пасионария пред Нова телевизия. И допълни: "Това е моята форма на протест, аз не мога да направя нищо повече". 

„Записах дъщеря си на училище, нее - това не е училище, това е някакво вълшебно място за деца с увреждания!“, написа в профила си във Фейсбук Красимира Обретенова. „Никой не ме прати на майната ми да му нося някакви документи, а от майната ми да ме връщат и да ме пращат на друга майна да им нося друга бележка, удостоверение, заявление“, разказва жената. Тя обяснява, че просто са взели многоезичния акт за раждане на дъщеря й, който си носи от България, номера на холандското ЕГН и край, толкова.

Красимира Обретенова споделя, че това е най-невероятният ден в живота й, тъй като със собствените си сетива е усетила как работи една нормална система. 

Снимка: Нова телевизия