17 300 лева ще получи Добричка област за отбелязване на 100 години от Първата световна война

17 300 лева ще получи Добричка област за различни събития във връзка с отбелязването на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, съобщават от Областна администрация.

17 300 лева ще получи Добричка област за отбелязване на 100 години от Първата световна война

От там посочват, че областният управител Красимир Кирилов в качеството си член на Националния комитет за отбелязване на годишнината съгласува утвърдително проекта за Национален план за честването.



Решението за отпускането на средствата е на Организационния комитет  съгласно решение на Министерски съвет от юли м. г.

1 300 лева се предоставят за ремонт на възпоменателна плоча в памет на боевете от Добричката епопея 1916 година в село Царевец, организатор е Община Добричка. Община Генерал Тошево ще получи общо 2 500 лева. От тях 1 000 лева са за рехабилитация на паметна плоча на лобното място на опълченеца Васил Контаров – патрон на село Василево, убит мъченически от румънски войници през 1916 година. За рехабилитация на кенотаф на редник Васил Хр. Василев, загинал през 1916 година в Северна Добруджа и преместването му в центъра на село Бежаново, се отпускат 1 500 лева.

6 000 лева ще бъдат дадени за ремонт на покривна конструкция на параклис – костница „Св. Архангел Михаил“ във Военно гробище – музей в  Добрич. За провеждане на национална научна конференция „Добруджа в края на Първата световна война“ с научен ръководител проф. д-р Антонина Кузманова се отпускат 3 000 лева, а за издаване на сборник с докладите от форума – 1 000 лева.

Сумата, предвидена за преиздаване на юбилейния албум „Сто години от освобождението на Добруджа по време на Първата световна война“ с твърди корици в тираж 100 броя, е 3500 лева.