Кристина Христова от ЕГ „Гео Милев“ единствена с две пълни шестици на матурите

Кристина Христова от 12 г клас на езикова гимназия „Гео Милев“ е единственият зрелостник в Добричка област с две пълни шестици на матурите, научи Добрич онлайн.

Кристина Христова от ЕГ „Гео Милев“ единствена с две пълни шестици на матурите

Тя е и единственият дванадесетокласник с оценка 6.00 на изпита по български език и литература. Другата пълна шестица на Кристина е по английски език. 



Тези резултати отразяват моята подготовка през цялата година, сподели абитуриентката. Тя разказа, че често пишела съчинения. Дори едно от тях било по темата, която се пада на матурата – „Човекът и вярата“. Кристина обясни, че по английски език не се е готвила толкова усърдно колкото по български, отличната й оценка е резултат от старателното й учене през всичките пет години в езикова гимназия.


Пълните шестици на матурите не са първите успехи на зрелостничката, особено по български език. Последното й отличие е първа награда в нейната възрастова група в конкурса на името на Георги Марков на ЕГ „Гео Милев“. В него тя печели с есе „Защо избрах Лондон“. През тази учебна година Кристина е класирана на второ място на областния кръг на олимпиадата по български език и литература. През предната година е първа на същата олимпиада, на националния кръг е 14-а. Първо място на олимпиадата по БЕЛ и второ – по философия, са постиженията й през 2016 година. Олимпиадата по философия през 2015-а й носи 3 място, а в първата година, когато е в езикова гимназия – 2015-а, е пета на Национално състезание по английски език, организирано от Кеймбридж училищата в България. 

През последните четири години Кристина винаги е в челната тройка на литературния конкурс, организиран от ЕГ „Гео Милев“. Тя е сред авторите в училищния вестник СЛЕД-И. Миналата година печели второ място на конкурса „Децата на Добрич творят“.

Кристина Христова ще продължи образованието си в Уестмистърски университет в Лондон, където вече е приета в специалност „Журналистика“. Предстои й кандидатстване за стипендия.