Протестиращи от Добрич и още 4 града: Ако не върнат Бисер Петков ще поискаме оставката на правителството

„Искаме ясно да заявим, че ако премиерът не намери начин да върне на поста му единствения работещ министър от години насам, ще организираме още по-голям, грандиозен и противоречащ на здравия разум протест с едно искане, оставка на правителството!“

Протестиращи от Добрич и още 4 града: Ако не върнат Бисер Петков ще поискаме оставката на правителството

Това заявяват в отворено писмо относно оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков родители на деца с увреждания от Добрич, София, Варна, Бургас и Русе, участници в протеста „Палатков лагер – Системата ни/ ги убива“.



Писмото е адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите Антон Кутев, омбудсмана Мая Манолова и медиите. 

В отвореното писмо протестиращите заявяват, че са изумени и крайно недоволни сме от този акт /оставката/, който очевидно е еднолично решение, направено под натиска на премиера на Република България, продиктувано само и единствено от неговото желание да съхрани фалшивия имидж на най-добър лидер пред Европа.

„Само един напълно неосъзнал се човек и политик може да „плаче“ за майка на дете с увреждане, в същото време да обикаля по света с тезата, че управлява демократично, а всичките му прийоми и действия да са тоталитарни. Да е толкова влюбен в собствената си незаменимост, че да изгуби пагубно връзката с реалността“, пишат недоволните.

Те настояват Бойко Борисов да демонстрира доблест и да даде ясен отговор на въпроса, защо при постигнат конструктивен диалог с Министерство на труда и социалната политика, Бисер Петков беше принуден да подаде оставка.

Протестиращите заявяват, че палаткови лагери „ Системата ни/ ги убива“ се подготвят се десетки други общини, защото около 14 хиляди са хората с тежки и множество увреждания, нуждаещи се от постоянна чужда помощ. Около 7 хиляди от тях са обгрижвани в институции. 7 000 са пълнолетните граждани на България, които живеят под прага на бедност. 

„Обръщаме Ви внимание, че още тази зима много от тях ще загинат от глад“, пишат родителите на деца/ лица с увреждания в отвореното писмо.