Ансамбъл „Добруджа“ ще открие Фолклорната танцова панорама във Варна

Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов ще открие концерта на Фолклорната танцова панорама във Варна, съобщи Нова телевизия. Концертът ще се състои на 17 юни от 20.30 часа на сцената на Летния театър.

Ансамбъл „Добруджа“ ще открие Фолклорната танцова панорама във Варна

Ансамбъл „Добруджа“ ще отрие панорамата с „Провадийски игри“. Добричките танцьори ще се представят с още два танца – „Добруджанска сюита“ и „Игри от Северозападна България“, съобщи за Добрич онлайн Стоян Господинов. 


Освен ПФА „Добруджа“ на сцената на Летния театър във Варна ще се качат ансамбъл „Варна“, ансамбъл „Гергана“, ансамбъл „Одесос“ и танцов театър „Родина“. 

Целта на Фолклорна танцова панорама е да популяризира българския танцов фолклор, като се съберат на една сцена професионални и самодейни групи за сценични танци на основата на българския музикален и танцов фолклор, както и да подпомогне участниците морално и материално. Проектът е на фондация Българско танцово изкуство.


Фолклорна танцова панорама 2018 включва 16 концерта в 15 града на страната, изпълнени от 60 ансамбъла. Над 2 000 професионални и самодейни танцьори ще представят 280 танца пред над трийсетхилядна публика. 

Фолклорната инициатива бе открита от ансамбъл „Тракия“ с емблематичния танц на Кирил Дженев „Добруджанска танцова импресия“ на 6 юни в Пловдив. 

На 19 януари 2019 година на заключителен концерт в Зала 1 на НДК ще бъдат раздадени Годишните дарения на фондация Българско танцово изкуство. Отличията за непрофесионални групи са за цялостно представяне, а за професионални – за хореография на сценичен танц.