Майка на младеж с увреждания: Не може на дете на 2 месеца и на 20 години да се дава еднаква количка

Днес е осмият ден на протеста на родители на деца с увреждания „Палатков лагер – Системата ни/ ги убива" в Добрич.


Майка на младеж с увреждания: Не може на дете на 2 месеца и на 20 години да се дава еднаква количка

Палатката, която е разпъната пред сградата на Общината, ще продължи да е там въпреки че министърът на труда и социалната политика Бисер Петков бе върнат на поста си, категорични са протестиращите. Те заявиха, че няма да прекратят действията си докато не бъде приет Закон за личната помощ. 



Сред участниците в протеста в Добрич е Юлия Иванова, майка 21-годишния Йордан Иванов, който е с Детска церебрална парализа. 

С възрастта и проблемите на децата ни растат, сподели тя пред Добрич онлайн. По думите й няма технически средства, които да са подходящи за младежи като сина й. „Не може на едно дете на два месеца и на 20 години да се дава една и съща инвалидна количка, която е китайска и е пълен боклук“, категорична е жената. Тя разказа, че следствие на неправилен седеж  в такава количка Йордан е получил много сериозно и нелечимо гръбначно изкривяване. 

Юлия Иванова разказва, че проблемите съществуват и у дома. На младежи с увреждания не се осигуряват стол или количка, в която да могат да стоят удобно. Няма специализирани уреди, с които да могат да се къпят. От „Социално подпомагане“ отпускали стол за баня и тоалетна, но той бил за възрастни хора, едно дете не можело да стои в него. Моят син не може да стои седнал, въобще не може да го ползва като уред, разказва майката.

Неадекватна за състоянието на Йордан била и проходилката за 72 лева, която му се полага. Тя също била за възрастни хора, за да им помага да пазят равновесие или да се подпират. По думите на Юлия Иванова, на детето й е необходима проходилка от 2 000-3 000 лева, която да е оборудвана с облегалка, колани, според спецификата на заболяването му.

135 лева пенсия плюс 90 лева за чужда помощ – това месечно получава Йордан Иванов за уврежданията си, споделя майка му. Тя не работи, грижи се за него от раждането му, а съпругът й е пенсионер, с атеросклероза на крайниците. 

Жената разказва, че има дъщеря на 24 години, която е завършила Икономическия университет във Варна и сама се справя в живота. „Помага ни до колкото може, но тя не е болногледачка, каквато съм аз – споделя майката. -  Тя трябва да поеме по нейния си път. А в България е трудно един млад човек с висше образование да си намери работа, с която да се издържа“.

Очакванията ми са като начало да бъде приет Закон за личната помощ, сподели причината да се включи в протеста Юлия Иванова. По думите й така самите хора с уреждания или техните попечители, каквато е тя на сина си, ще могат да оперират с полагащите им се средства.