Концесионерът на плажа в Каварна не знаел за табелата, която незаконно ограничава достъпа до басейна

Валентин Николов, собственик на хотел в Каварна и концесионер на плажа, ограничава достъпа до басейна, който се намира на ивицата, в близост до хотела. Тази нередност установиха след внезапна проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Концесионерът на плажа в Каварна не знаел за табелата, която незаконно ограничава достъпа до басейна

На плажа ясно се вижда информационна табела за използване на басейна, на която пише, че е забранено ползването от външни лица.




Валентин Николов, собственик на хотела, заяви, че досега не е виждал тази табела и не знае кой я е поставил. „Не мога да кажа кой я е поставил, ще се интересувам за това“, заяви Валентин Николов.  Освен това той сподели, че не е знаел за събирането на такса от външни лица за басейна. 

Николина Ангелкова категорично заяви, че по закон басейнът е преместваем обект за спортни дейности. Това означава, че не трябва да се изисква такса за ползването му или ограничаване на достъпа за външни лица, които не са гости в хотела. „Това е все едно да събирате такса от някого, за да играе волейбол на плажа“, уточни Николина Ангелкова. „Не е редно басейнът да се ползва само от гости на хотела, може да се посещава от всеки, който е решил да си плати чадър и шезлонг“, поясни тя. По нейни думи плажът е пространство, което трябва да бъде достъпно за всички хора. 

Николина Ангелкова допълни, че плажуващите на платена зона плащат за чадър и шезлонг, а всичко друго, което е за спортна дейност, е напълно безплатно.  „Безумно е басейнът като изключителна държавна собственост да се ползва като част от услугата на хотел“, категорично заяви Николина Ангелкова. Тя поясни, че за спортните съоръжения на плажа не се искат пари.

Министърът уточни, че концесионерът няма право да събира пари за ползване на басейна или да го предлага като услуга само за гости на хотела, има право да взима средства само за шезлонг и чадър. По думи на Николина Ангелкова всеки, който желае може да използва басейна, а тези които искат чадър и шезлонг, трябва да спазват съответните зони за свободно или платено разполагане. „Ще се наложи глоба и ще се сезира КЗП“, допълни тя.