Мая Димитрова: Ако БСП управляваше 31 586 граждани нямаше да напуснат страната

Пресконференция на тема „Изпълнение на програмата за управление на правителството на Република България" и „Ако БСП управляваше през тази една година" проведе БСП - Добрич.

Мая Димитрова: Ако БСП управляваше 31 586 граждани нямаше да напуснат страната

 „Почти една година след като е приета програмата за управление на правителството е ясно, че почти нищо от целите и приоритетите не е изпълнено в социалната и демографска политика“, това посочи Мая Димитрова председател на БСП Добрич. По думи на председателя правителството се изчерпва само с увеличаване на минималната работа заплата, заплатата на учителите, увеличаване на минималната пенсия, нарастване броя на заетите и намаляване нивата на безработица. 



Мая Димитрова отбеляза, че основен демографски проблем е изселването на гражданите. Тя посочи статистика за 2017 г. за област Добрич. Данните сочат, че страната са напуснали 3 799 граждани на възраст от 20 до 40 год.

Повдигнат бе въпроса за предложението на БСП да се причислят всички пенсии, за да може всеки да получава това, което е необходимо след преизчисляването.

На пресконференцията бе отбелязано, че все още не е приет Закон за детето и семейството и Закон за медицинска експертиза и експертиза за работоспособност и Закон за социалните услуги.

„Единственото, което е направено по отношение на образованието, е увеличението на учителските заплати с 15%“, заяви Мая Димитрова. По нейни думи нищо друго, което е обещано в сектор образование, не е изпълнено. Председателят посочи, че новите учебни програми няма да решат проблемите с функционалната неграмотност на учениците. „Не е тайна, че демографската криза ще предизвика нови проблеми в сектора. За съжаление няма управленски решения, които да бъдат ефективни“, посочи още Мая Димитрова.

Председателят на БСП Добрич коментира и сектор „Здравеопазване“, като посочи, че нищо не е свършено. „Това, което управляващите направиха е, че са извели като приоритет профилактиката“, допълни Мая Димитрова. „Ако БСП управляваше през изминалата година 31 586 граждани нямаше да напуснат страната, защото толкова са напусналите по официална статистика“, сподели тя. Председателят посочи, че хората предпочитат да отглеждат децата си в чужбина, защото смятат, че там ще водят по-спокоен живот. 

По нейни думи работещите бедни щяха да бъдат по-малко, ако БСП управляваше, защото всеки ден те се увеличават с 97 души. 

На пресконференцията обсъдиха и въпроса за въвеждането на прогресивно подоходно облагане. „Над 1 милиард лева щяха да останат в населението, ако бе въведено такова облагане“, поясни Мая Димитрова. Освен това бе подчертано, че помощите нямаше да бъдат само за първи клас, а по предложение на БСП, щяха да станат до четвърти клас.

„БСП е предложила 31 законопроекта, които са внесени в Народното събрание, но нито един не е приет“, заяви председателят на БСП Добрич.