Сияна Фудулова: Сближаването ни с Еврозоната е изключително забавено

Пресконференция на тема „Изпълнение на програмата за управление на правителството на Република България" и „Ако БСП управляваше през тази една година" проведе БСП Добрич.

Сияна Фудулова: Сближаването ни с Еврозоната е изключително забавено

 „Доходите в страната в никакъв случай не са нараснали, нивата на социална дезинтеграция са много високи в страната“, посочи Сияна Фудулова зам.-председател на БСП – Балчик.


Според нея вдигането на минималната пенсия и минималната заплата са палиативни мерки, но не влияят на икономическата стабилизация на обществото. 

Сияна Фудулова сподели, че сближаването ни с Еврозоната е изключително забавено. Бюджета не може да гарантира равенство при разпределението в социалните зони. „Можем да зададем много въпроси относно забавянето на членството ни във Европейския валутен механизъм II. На срещата на 17 май в София не бе даден конкретен отговор кога ще стартираме преговорите за членство в Еврозоната. Оттам се бавят и стъпките, които трябва да предприемем за членство в Европейския банков съюз. Това би отворило вратите за нашия бизнес, който да разполага с ресурс, при много по-ниски лихви“, посочи зам.-председателят.

По думи на Сияна Фудулова размерът на инвестициите са на изключително ниско ниво в страната. Тя припомни, че в банковата сфера текат процеси на консолидация. „В този процес не са включени имена на големи инвеститори – банки и фондове, международно известни и признати. В този процес участват изключително местни играчи. Ние може да си го обясним с това, че пазарът ни е ограничен и малък, но защо не си зададем въпроса от другата страна?“, сподели Сияна Фудулова. По нейни думи паралелната държава създава страхове в международните инвеститори, които избягват възможността за инвестиция в България. 

„Трябва да се заслушаме в докладите на Европейската комисия, които показват изключително висока степен на корупция, липсва на граждански права, ниски доходи и непрозрачно управление“, заяви зам.-председателят.