Договорите за наем на земя ще се подават до 31 юли

До 31 юли е удължен срокът за подаване на договорите за наем на земя за повече от една година в общинските земеделски служби.

Договорите за наем на земя ще се подават до 31 юли

Това стана с решение на народните избранници, които в спешен порядък гласуваха вчера промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, направена през преходните и заключителни разпоредби в Закона за рибарството и аквакултурите. За старите договори пък отпада искането да има заверка при нотариус на подписите и съдържанието.


По време на последното заседание на парламентарната комисия по земеделие беше решено да има удължаване на срока за потвърждаване до 31 юли 2018г. Също така бе прието  потвърждаването на договорите за наем над 1 година, които не са сключени със собственик/съсобственик, да само в случай, че не е уговорено в договора при наемане. Третата промяна, около която се обединиха народните представители бе да отпадне изискването за удостоверяване на съдържание.

Още тогава земеделският министър Румен Порожанов пое  от своя страна ангажимент екипът му да разработи и изпрати указания към областните дирекции, общинските служби и неправителствения сектор.

Последните промени в закона за собствеността предизвикаха недоволство сред земеделските производители. Според текстовете, в случай че договорите за наем  на земеделски земи над една година не бъдат препотвърдени съобразно последните промени, те трябва да бъдат автоматично заличавани. Браншът настоя  за спешни мерки за промяната на това условие. Утежняването на голяма част от  ползвателите на земеделски земи по двустранни споразумения  може да доведе до хаос в предстоящата кампания, категорични са браншовиците.