Намаляват драстично популацията на дивите свине заради африканската чума

Популацията на дивата свиня у нас трябва да се намали драстично, като през тази година ограничения за броя на отстреляните животни няма да има. Няма да се ограничава и броят на издадените разрешителни за групов лов при този вид дивеч.

Намаляват драстично популацията на дивите свине заради африканската чума

Това обясниха експерти от Североизточното държавно предприятие и Изпълнителната агенция по горите в Балчик на среща с авджии, свързана с изпълнението на мерките за предотвратяване разпространението на африканска чума по дивите свине. В срещата участваха над 30 председатели на ловни дружини от сдруженията „Калиакра - Каварна“, „Шабла - Шабла“ и „Зеленика - с. Българево“. Присъстваха директорът на Регионалната дирекция по горите във Варна инж. Тодор Гичев, експертът по лова на дирекцията инж. Димитър Тодоров, инж. Тервел Стефанов - експерт по лова в СИДП, зам.-директорът на ДЛС -Балчик инж. Гергана Керезова, инж. Живко Димитров от стопанството и д-р Щерионова от Регионалната ветеринарна служба.



Председателите на дружините подкрепиха това, което се предлага от експертите. Авджиите отбелязаха, че индивидуалният лов е доста труден в момента заради жътвата, но ловците по места ще направят всичко възможно, за да намалят популацията на дивите свине.

В момента в полето има доста земеделци заради жътвата. Има и много хора, които събират трюфели. Трябва да бъдем внимателни при всяко излизане, но въпреки всичко ще ловуваме, коментира един от участниците в срещата. Ловците отбелязаха, че в района на Шабла дивите прасета в момента са покрай бреговете на Дуранкулашкото и Шабленското езеро, които са защитени територии и там не винаги може да се ловува. Беше поет ангажимент да се провери дали е възможно и там да се проведе лов. 

Д-р Щерионова припомни на ловците как се взимат проби от убитите животни, кои са признаците по които се откриват вече заразените, как се пренася вируса и по какъв начин заразата може да се прехвърли на големи разстояния чрез храна, други животни и т. н.

Срещата с ловците идва в един важен за всички ни момент. От африканската чума ни делят незначителни за това заболяване километри и мерките, които трябва да се предприемат, не търпят отлагане. Благодаря на ловните сдружения за отзивчивостта им, за подкрепата и затова, че веднага след срещата решиха какво и как трябва да се направи, за да изпълним набелязаната цел, коментира зам.-директорът на ДЛС - Балчик инж. Гергана Керезова.