В Младежкия център ще бъде открита изложба на тема „Деца, изкуство и спорт срещу наркотиците”

Изложба на рисунки на деца от добрички училища на тема „Деца, изкуство и спорт срещу наркотиците” ще бъде открита на 26 юни/вторник/ от 10.30 часа в Общински младежки център „Захари Стоянов“.

В Младежкия център ще бъде открита изложба на тема „Деца, изкуство и спорт срещу наркотиците”

Изложбата е посветена на Международния ден за борба със злоупотребата  на наркотици и наркотрафика, който се отбелязва на 26 юни. Събитието се организира от Община Добрич, МКБППМН, ПИЦ към ОбСНВ Добрич и програма Синди. Авторите на най-добрите рисунки ще получат награди. На специален щанд в младежкия дом Превантивно информационният център към Общинският съвет по наркотични вещества  ще представи превантивни материали за опасностите, които крие употребата на наркотични вещества и съвети към деца и родители за справяне със проблема зависимост. 



Международният ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика се отбелязва от 1988 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 7 декември 1987 г. Денят се отбелязва и в България от 1988 година.

Основната цел на превенцията по отношение на проблемите, свързани с наркотици  е   предотвратяването на риска от злоупотреба  сред  населението и най- вече сред младите хора . Изключително тревожна е тенденцията от последните години на непрекъснат спад на възрастта на пробвали или употребяващи дрога. Специалисти алармират ,че дрогата вече се разпространява в училищата от самите ученици. Има случаи в които тийнейджърите сами приготвят и пласират упойващи вещества. Ето защо изключително важно е да се заостри вниманието на обществото към проблема. Необходимо е и активното участие на  семейството,  като основен фактор за справяне с проблема.