Денят на Добрич 25 септември – празничен и неприсъствен

25 септември 2018 г. /вторник/ ще е празничен и неприсъствен на територията на Община град Добрич. Това реши на заседание Общинският съвет. Предложението бе внесено на сесия от кмета Йордан Йорданов.

Денят на Добрич 25 септември – празничен и неприсъствен

Като празник на Добрич 25 септември се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа и с Указ на президента на Република България е възстановено старото име на града. На тази дата през 1940 година българската армия влиза в Добрич.

След подписване на Ньойския мирен договор Южна Добруджа (и град Добрич) е в границите на Румъния. Това положение продължава до 1940 г., когато е подписан Крайовския договор и Южна Добруджа е върната на България.

Крайовският договор е подписан в Крайова на 7 септември 1940 година между България и Румъния. Условията на договора налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така над 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората Балканска война през 1913 г., са принудени да напуснат и да се преместят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината.

Областният управител изрази положително становище за обявяване на 25 септември 2018 г. /вторник/ за празничен и неприсъствен на територията на Община град Добрич, посочва в докладната си Йордан Йорданов.