Лятно училище за скаути в Добрич учи децата на обич към природата

Изида скаути е най-новото лятно скаутско училище в град Добрич.

Лятно училище за скаути в Добрич учи децата на обич към природата

Скаутското училище стартира началото на това лято и ще продължи до 31 август. Насочено е за деца от първи до четвърти клас. Заниманията са разнообразни, като опазване на околната среда, приятелство, уважение, как се оцелява в природата и други интересни игри.



Всеки ден започва със сутрешна гимнастика, а след това се играят скаутски игри. Някои от тях имат и състезателен характер. Една от тях е - кой ще събере най-много боклуци. Следобедът е предназначен за свободни игри, където децата сами решават с какво да се занимават. 

Интересна част от лятното училище е скаутското табло на постиженията. Подготвени са 25 вида значки за различни постижения и таланти. Всяко едно от децата може да завоюва своя значка в зависимост от своя успех, добродетел или придобито ново умение.


Йовина Николова е на 25 години и се занимава с възпитание и обучение на деца във неформалното образование. За първа година обучава практически, но споделя, че теоретично е добре запозната с материята. „Този вид обучение е много интересно за двете страни – за мен и за децата“, казва тя. 

„Предварително съм чела много за скаутите, за да добия знания. Отделно се занимавам с пещерно дело и катерене“, споделя Йовина. Ходила е на различни експедиции, от които също е придобила ценен опит. Най-дългата й експедиция е била четири дни на Троянския балкан. „Природата наистина много ни образова и възпитава. Извън града всички са приятели“, допълва тя.

По думи на Йовина възпитаниците също учат много от самите деца, които посещават скаутското училище. „Любопитството на малките скаути расте с всеки изминал ден и мирогледът им се разширява“, допълва тя.

Малките скаути споделиха, че им харесва да посещават лятното училище и учат най-различни ценни уроци.